NÜFUS ÇALIŞANLARI YOĞUNLUĞA KARŞI DESTEK İSTEDİ

NÜFUS ÇALIŞANLARI YOĞUNLUĞA KARŞI DESTEK İSTEDİ cukurovagazetesi.com
Güray Gürdal

Nüfus Sendikası Genel Başkanı Ali Kart, nüfus müdürlüklerinin her dönemde yoğun olduğunu belirterek, “Son günlerde fotoğraflarda bulunan ya da tarayıcılardan kaynaklanan ufak eksikler nedeniyle nüfus personelimiz hakkında soruşturma açılmaktadır. Bir an önce soruşturmaların durdurulmasını ve açılanların geri çekilmesini talep ediyoruz. Ayrıca yoğunluğa karşı en az 3 bin personel atanmasını bekliyoruz” dedi.


Nüfus müdürlüklerinde yaşanan gelişmelerle ilgili açıklama yapan Nüfus Sendikası Genel Başkanı Ali Kart, Türkiye genelinde çipli kimlik dağıtımının devam ettiğini ve ülkedeki nüfusun yüzde 95’inin bu kimliğe geçtiğini söyledi.

Eski kimliklerin yenilenmesi için son tarih bulunmadığına dikkat çeken Kart, “Çipli kimliğe geçene kadar vatandaşımız elinde bulunan kimlikleri kullanabilir. Bunun yanında 10 milyondan fazla pasaport, 30 milyon civarında sürücü belgesi işlemini canhıraş yerine getiren nüfus müdürlüğü personelimize son günlerde fotoğraflarda bulunan ya da tarayıcılardan kaynaklanan ufak eksikler nedeniyle haklarında soruşturma açılmaktadır. Her dönem yoğun olan kaldı ki, nüfus müdürlüğüne işlem yapmak için gelen vatandaşlarımız buna şahittir. Örneğin İstanbul’da bulunan Sultangazi ilçemizin nüfusu 532 bin olup, birçok ilden daha büyük bu ilçemize sadece 18 memurla hizmet verilebilmektedir. Nüfus personelimiz bunca yoğunluğa, iş yüküne, cihaz eksiğine, personel yetersizliğine karşı yıllardır özveri ile görevini yerine getirdiği için taktir edilmesi gerekirken birçok il ve ilçede soruşturma geçiriyor. Bizleri asıl üzen, atasözünde dediği gibi nüfus ağacına balta vuranların, soruşturmaları açanların kendi üst kurumlarımızdan olmasıdır. Soruşturmaların durdurulmasını ve açılanların geri çekilmesini talep ediyoruz” diye konuştu. 


“3 BİN YENİ PERSONEL ATANMASINI BEKLİYORUZ”
Yetkililerden taleplerde de bulunan Kart, “3 bin yeni personel atanmasını bekliyoruz. Hataya neden olan tarayıcıların yenilenmesi, İşlemlerin uzamasına neden olan green bıt parmak izi cihazlarının değiştirilmesi ve ek 5 bin parmak izi cihazı temin edilmesini istiyoruz. Ülke genelinde fotoğrafçıların standart uyumu için uyarılmasını talep ediyoruz. Kimlik ve sürücü belgesi işlemi sonrası verdiğimiz geçici belgelerinin e-devlete yönlendirilmesiyle yılda yaklaşık 15 milyon sayfa evrak tasarrufu sağlanacağını düşünüyoruz. Kütük defterine yazma yerine dijital kayıt yapılması iş yükünü azaltacak olup, burada görevli personelin daha yoğun alanlara yönlendirilmesini istiyoruz. Sürücü belgesinin kimliğe tanımlama işleminin e-devletten yapılması, sadece bu işlem için kuruma gelen yoğunluğun önüne geçeceğini umuyoruz” şeklinde konuştu.