Yılmaz, Tarım Sektöründeki Sorunlara Değindi

Yılmaz, Tarım Sektöründeki Sorunlara Değindi cukurovagazetesi.com
Bilge ÇAKIR

Mersin Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Musa Yılmaz, şeftali üreticilerinin sorunlarına ilişkin açıklama yaptı. Girdi maliyetlerinin yüksek olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Esnaf, 12 ay boyunca buna emek veren, alın teri döken ve para harcayan çiftçiden daha fazla kazanıyor” dedi.


Tarım sektöründe girdi maliyetlerinin her geçen gün artığını belirten Mersin Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Musa Yılmaz, çiftçilerin yaşadığı sorunlara ilişkin açıklamada bulundu.

Çiftçinin zararına üretim yaptığını ifade eden Yılmaz, “Şeftali dalında 8-10 lira civarında, bugün üretim maliyetimiz 7 TL’dir. Çiftçiyi nasıl tarımda tutacağız? Üretici kazanmazsa üretim devam etmez ve üretici üretimden uzaklaşır. Çiftçi toprağını ekip, dikmiyorsa burada bir sorun vardır. Çiftçilikte yaş ortalaması 55’in üstüne çıktı. Genç nüfusu tarımda tutamıyoruz. Bu durum ülkemiz açısından için iyi değil. Şeftali dalında 10 TL. Bahçeden hasat edilip merkeze gelinceye kadar her şeyin bir maliyeti vardır. Ama bir markete şeftaliyi halden kaça aldığını sorduğumda fiyatının 24 lira olduğunu ve markette 49,90'a sattığını söyledi. Esnaf, 12 ay boyunca buna emek veren, alın teri döken ve para harcayan çiftçiden daha fazla kazanıyor” diye konuştu.

Yılmaz, “Geçmiş yıllarda bundan 8-10 yıl önce bu firmalar bizim bölgemize girdiğinde belli bir fiyat oluşurdu, bir rekabet koşulu vardı piyasada. Her firma kendi ihtiyacını karşılaya bilmek için zaman zaman fiyat artırımına giderdi. Bu da çiftçinin ayakta kalmasını ve ikinci sınıf ürününü bile üretim maliyetinin üzerinde satmasına olanak sağlardı. Bu firmalar maalesef tekelleştiler, çiftçinin ürettiği ürünü istedikleri fiyata alıyorlar. Biz satışların o fabrikalara para kazandırmayacak koşullarda gerçekleşmesini de istemiyoruz. Biz diyoruz ki meyve suyu üretim maliyetleri hesaplanarak, üzerine çiftçi karı da eklenip ondan sonra fiyatların oluşturulmasını istiyoruz. Biz hakkımızı istiyoruz, alın terimizi istiyoruz” şeklinde konuştu.