"Çocukların ev kazaları için alınacak önlemler hayat kurtarıyor"

cukurovagazetesi.com
İHA

Ev içi kazalar sonucu oluşan yaralamaların, çocuklarda ölümün ve sakat kalmaların en önemli sebepleri arasında gösterildiğini belirten uzmanlar, çocukların erişemeyeceği hiçbir yerin olmadığını, ailelerin sadece çocuklarını gözlem altında tutarak bu tip kazaları en aza indirebileceklerini belirtti.


Çocukların merak duygusu ve çevreyi tanıma isteklerinin bazen olumsuz sonuçları olabiliyor. Çocukların yaşadığı ev içi kazaların en başında düşme, yanma, boğulma ve zehirlenme geliyor. Bu tip kazalar bazen yaralanmayla bazen çocukların ömür boyu sakat kalmasıyla hatta bazen hayatlarını kaybetmeleri ile sonuçlanabiliyor. Ev içi kazaların nedenlerini ve ailelerinin bu tip kazalardan çocuklarını nasıl koruyabileceğini anlatan Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Ahmet Osman Kılıç, çocukların erişemeyeceği hiçbir yerin olmadığını, ailelerin sadece çocuklarını gözlem altında tutarak bu tip kazaları en aza indirebileceklerini belirtti.

“Çocukların ev içi kazalarda yaralanmaları biraz daha yüksek risk taşımakta”

Ev içi kazalar sonucu oluşan yaralamaların, çocuklarda ölümün ve sakat kalmaların en önemli sebepleri arasında gösterilmekte olduğunu hatırlatan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Ahmet Osman Kılıç, “Ev içi kazalar çocukların en sık yaralanma şekillerini oluşturmaktadır. Çocuklar neden ev içi kazalarında daha çok yaralanıyor? Çünkü çocuklar çevresiyle çok ilişkili, meraklı, öğrenme duygusu ve arzusu yüksek, 5 duyusu ile deneyimlediği duyguları gerçekleştirmeye meyilli, erişkinleri taklit etmeyi seven ve muhakeme yetenekleri görece zayıf oldukları için tehlikeyi anlamada biraz zorluk yaşayabiliyorlar ve tehlikeden korkmuyorlar. Bundan dolayı çocukların ev içi kazalarda yaralanmaları biraz daha yüksek risk taşımakta. Yaralanmaları; düşmeler, yanmalar, zehirlenmeler ve boğulmalar şeklinde sınıflandırmak mümkün. Daha fazla da sınıflandırma mümkün ama en sık karşılaştığımız durumlar bunlar” şeklinde konuştu.