Mersin itfaiyesinden nefes kesen yaralı tahliye eğitimi

Mersin itfaiyesinden nefes kesen yaralı tahliye eğitimi cukurovagazetesi.com
Hasan Kuyugöz

Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri, Arama Kurtarmada Uzman Eğitimci Selçuk Polat tarafından verilen eğitimde kuyuya düşen bir insanın kurtarılma operasyonu uygulamalı olarak yapıldı.


Mersin İtfaiyesi Eğitim Şube Müdürlüğü'nün hazırladığı eğitim programı ile itfaiye teşkilatı daha donanımlı ve daha güçlü bir yapıya kavuşuyor. ATA Eğitim Merkezi'nin kurulmasıyla Dünya standartlarında itfaiyecilik eğitimi alma şansına kavuşan Mersin İtfaiye teşkilatı, bilgi ve tecrübesiyle her geçen gün daha da güçleniyor.

Arama Kurtarmada Uzman Eğitimci Selçuk Polat tarafından verilen eğitimde kuyuya düşen bir insanın kurtarılma operasyonu uygulamalı olarak yapıldı. Cansız manken kullanılarak gerçekleşen kurtarma senaryosunda kuyuya düşen bir insanın kısıtlı şartlarda olay yerindeki ağaç, kaya gibi doğa şartları değerlendirilerek bir kurtarma nasıl yapılır ayrıntılarıyla işlendi.

Kurtarma operasyonu kuyuda gaz ölçümü yapılarak başladı. Ardından kuyuya temiz hava solunum cihazı indirilip, kuyuda bulunması muhtemel gazların dışarıya tahliyesi sağlanarak kuyuya Oksijen takviyesi yapıldı. Kurtarmacı kuyuya indirilerek kuyudaki insanın canlı ve cansız olma durumuna göre kuyudan çıkarılma planı belirlendi. Mağdurun canlı ve cansız durumuna göre  (A ) ve (B) planlı 2 farklı senaryo uygulandı.