TÜRK-İŞ’den ‘Vergide adalet’ eylemi

TÜRK-İŞ’den ‘Vergide adalet’ eylemi cukurovagazetesi.com
Bilge Çakır

Mersin’de de bir araya gelen TÜRK–İŞ sendika üyeleri, ‘vergide adalet’ sloganıyla eylem gerçekleştirdi.


Türk-İş 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması yaptı. Mersin’de de liman karşısında bir araya gelen sendika üyeleri adına açıklama yapan Türk İş Mersin Temsilcisi İrfan Gültekin, hayat pahalılığı ve yüksek enflasyonla mücadele ettiklerini belirtti.

Son yıllarda gelir ve servet eşitsizliği yaşandığının ifade eden Gültekin, “Toplumsal sorunlarımızın da temel nedenini oluşturmaktadır. Mevcut ekonomik ortamda emekçilerin alım gücü her geçen gün daha da zayıflamaktadır. Ücretleri enflasyonun sebebi gören yaklaşım kabul edilemez. Ücretli çalışanlar enflasyonun nedeni değil mağdurudur. 3 işçi konfederasyonu olarak ‘insan onuruna yaraşır bir yaşam ve adil paylaşım’ için hükümetten taleplerimizi ve önerilerimizi bir kez daha yineliyoruz. Ücretlerin vergilendirilmesinde mevcut tarife ve artan oranlar çalışanları mağdur etmektedir” dedi.

İşçilerin hem kaynaktan kesilen doğrudan vergiler hem de harcamalar yoluyla dolaylı vergi ödemeleri nedeniyle çifte vergilendirmeye tabi tutulduğunu kaydeden  Gültekin, “Bu kapsamda, çalışanlar üzerindeki doğrudan ve dolaylı vergiler azaltılmalıdır. Bu kapsamda, ailesiyle birlikte yaşamını sürdürmesi için yaptığı temel ve zorunlu harcamaları ödenen gelir vergisinden istisna tutulmalıdır. Harcamalarında ağırlıklı yer kaplayan doğalgaz, elektrik, su, ulaşım ve iletişim hizmetleri tüketiminden alınan KDV yüzde 1'e düşürülmelidir” şeklinde konuştu.