Başkan Yıldız,“Kim yönetiyor bu İller Bankasını?”

Başkan Yıldız,“Kim yönetiyor bu İller Bankasını?” cukurovagazetesi.com
Bilge Çakır

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, 2 aydır İller Bankası’ndan gelen ödeneğin kesildiğini belirtti.


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos ayı 1’inci birleşiminde söz alan Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, İller Bankası’nı eleştirdi.

Yıldız, devlet kurumlarının siyasallaştırılmaması gerektiğine dikkat çekerek, İller Bankasını şu sözlerle eleştirdi:

”Durumla ilgili aradık, sorduk. Bu kesintiyi neden yaptınız diye? Dediler ki ‘vergi borcunuz var.’ Bu vergi borcu ne zamandan kalmış diye sorduk. Bizde vergi borçlarımızı hemen çıkarttırdık, 2023 yılından kalan vergi borçları var. Peki bu kesme ismini hangi yasaya dayandırarak yaptınız? Bize dediler ki ‘2024 yılında çıkartılmış bir Bakanlar Kurulu kararına göre kestik.’ Tarihi yanlış söylemiyorum. 2014 yılında Bakanlara Kurulunca alınan bir karara göre paramızı kesmişler. 2023 yılında, 20124 yılını Ocak’ında, Şubat’ında, Mart’ında bu 2014 yılında çıkan kararname vardı ve İller Bankası’nın bu parayı kesmek aklına gelmedi, 2024 yılının Temmuz ayında mı aklına geldi. Yani yöneticiler kararnameyi kafasına göre mi uyguluyorlar. İşte siyasallaşma böyle bir şey. Devlet kurumlarını bu kadar siyasallaştırırsanız başınıza gelecek budur. Bakın bu kurumlar böyle giderse patır, patır hepsi çöker. Diğer tüm kurumlar gibi İller Bankası da çöküyor. İller Bankası artık hiçbir işe yaramayan bir kurum haline geliyor. Çünkü gereğinden fazla siyasallaştı ve gereğinden fazla iktidarın güdümüne girmiş durumda”

 “Hem borcumu ödüyorum ben, param kesiliyor benim”

Yıldız, İller Bankasının amacını ve niyetini şu şekilde açıkladı, “Geçen aydan bu niyet çok açık ortaya çıktı. Bakın ben size niyeti anlatayım. Geçen ay Bakanlar Kurulu kararıyla 32 milyon lirayı birden kesti ya. 32 milyon lira bloke etti ya. O parayı 20 gün sakladı. Belediye o paradan 20 günde 2 milyon lira gelir elde edebilirdi. Eğer paramızı kullanabilseydik. İller Bankası parayı sakladığı için parayı tahsil edemedi. Ayın 10’unda bizim paramız yatıyor, 31’inde vergi dairesine göndermişler. 21 günde vergi dairesinin faizi 3 milyon 200 bin lira. Hem borcumu ödüyorum ben, param kesiliyor benim. Bir de ödediğim paraya faiz ödüyorum. Böyle bir şey olabilir mi? Kim yönetiyor bu İller Bankasını? Ne yapmaya çalışıyor bu İller Bankası? Hem paramı keseceksin, vergi dairesine göndermeyeceksin hem de belediyeye olmayan borcundan dolayı 3 milyon 200 bin lira faiz ödeteceksin. Böyle bir ülke yönetilemez, böyle banka yönetilemez. Bu banka bizim zararımızı ödemek zorunda. Bu kamu zararıdır. Buradaki para benim babamım parası değildir. İller Bankası Genel Müdürü, Toroslar halkının 3 milyon 200 bin lirasının hesabını vermek zorunda. 3 milyon 200 bin lira 300 işçinin maaşı. Herkes seçim sonuçlarını hazmedecek. Bu seçim sonuçlarını kabul etmezsek, bu ülkeyi uçuruma sürükleriz”