Konya’nın Kulu ilçesinde alternatif ürün olarak kenevir ekiminin yapılacağı belirtildi.
Kulu Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi yetkilileri Çumra'daki ekili alanda bulunan kenevir tarlasında incelemelerde bulundu.
Çumra'da 92 gün önce ekilen dört farklı kenevir çeşidinin başarılı gelişimi, yetkilileri heyecanlandırdı. Gözlemler sonucunda, kenevir bitkisinin yüzde 95 oranında çimlendiğini ve bölgenin iklim ve çevresel şartlarına mükemmel bir şekilde adapte olduğu tespit edildi. Kulu Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Tayyip Öcüt, ilçede de alternatif mahsul olarak kenevir ekiminin yapılacağını açıkladı. Tayyip Öcüt, kenevirin diğer bitkilere rakip değil, güçlü bir alternatif olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Öcüt, "Kenevirle ilgili hedefimiz, su kaynaklarının daha az tüketilmesi ve çiftçilerimizin daha fazla kazanç sağlamasıdır" dedi. Başkan Öcüt, kenevirin stratejik bir bitki olduğunu vurgulayarak, 80 yılın ardından Konya'da tekrar ekimine başlanan bu bitkinin çiftçilere neredeyse hiçbir masrafı olmadığını ve bu nedenle ciddi bir katma değer sağlayacağını ifade etti. Başkan Öcüt sözlerine şöyle devam etti: "1940'lı yıllarda yasaklanan kenevir ekimi, Cumhurbaşkanımızın talimatıyla 19 ilde yeniden izin verildi. Şimdi ise biz, 20. il olduk. Binlerce kez teşekkür ediyoruz. İnşallah bu işi başaracağız."
Öcüt, ayrıca Kulu ilçesinde bir kenevir işleme tesisi kurmak için çalışmaların başladığını duyurdu. Bu tesisin, bölge çiftçilerine önemli ekonomik faydalar sağlanacağını ifade etti.
Kooperatif Başkanı Tayyip Öcüt, Başkan Yardımcısı Yusuf Yalçın, Çumra Anadolu Üretim Kooperatifi Başkanı Mustafa Şenyüz ve Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, kenevir tarlalarını ziyaret ederek bitkilerin durumunu yerinde inceledi.