Mersin’de terör halayı çekenlerin gözaltına alınmasına tepki

Mersin’de terör halayı çekenlerin gözaltına alınmasına tepki cukurovagazetesi.com
Güray Gürdal

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, geçtiğimiz hafta 10 gencin sahilde ‘öcalan’ sloganlarıyla çektikleri halay dolayısıyla gözaltına alınmasını protesto etmek amacıyla açıklamalarda bulundu.


Platformdan yapılan açıklamada gençlerin, Mersin Kızkalesi’ne tatil sebebi ile gittikleri, söz konusu videonun halaydan bir kesit olduğu iddia edildi.

Söz konusu olayın ardından Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektikleri gerekçesi ile; Siirt’te 2’si çocuk 4 kadın hakkında tutuklama, 2 kadın hakkında ev hapsi kararı verildi, İstanbul’da farklı tarihlerdeki düğünlerde gözaltına alınan 18 kişiden 11’i tutuklandığı belirtilen açıklamada, “Ağrı’da 6 kişi gözaltına alındı, Hakkari’de bir düğünde Kürtçe parçalar çalındığı için düğün sahiplerinden birçok kişi ve düğün müzisyenleri gözaltına alındı. Bu gözaltı ve tutuklamalar ifade özgürlüğüne saldırı, özel hayata müdahale, kültürel değerlere karşı ise kırım niteliğinde. Hiçbir olaydaki tutuklama amacına hizmet etmiyor. Tutuklama gerekçeleri olarak; ‘suçun mahiyeti, kaçma ve delilleri karartma şüphesi ile delillerin henüz toplanmamış olması’ gibi safsata gerekçelerin olay gerçekleri ile ilgisi dahi olmadığını biliyoruz. Tüm dosyalardaki deliller sıradan hayatları olan yurttaşların halay videolarının sosyal medyada kriminalize edilmesinden ibaret. Bu ihlaller yapılırken iktidar her zamanki gibi sözde -terör- kalıbına sığınıyor” denildi.