Akkuyu NGS sahasında bir ilk yaşandı

Akkuyu NGS sahasında bir ilk yaşandı cukurovagazetesi.com
Haber Merkezi

Akkuyu NGS sahası, Türkiye’nin köklü gazetelerinden Hürriyet’in Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ı ağırladı.


Hürriyet Ankara Haber Müdürü Hacer Boyacıoğlu, deneyimli Foto Muhabiri Selahattin Sönmez ve CNN Türk Kameramanı Barış Tan ile birlikte Akkuyu’nun kalbine özel bir yolculuk gerçekleştiren deneyimli gazeteci Hande Fırat, reaktör şaftından, merkez salona, dünyada yalnızca 5 tene bulunan ve ikisi Akkuyu’da olan dev vinçten, Tam Ölçekli Simülasyon Merkezi’ne kadar sahadaki en önemli noktaları görüntüledi.

Bu özel ziyarette AKKUYU NÜKLEER A.Ş İnşaat ve Üretim Organizasyon Direktörü Denis Sezemin ve Genel Müdür Basın Danışmanı – AKKUYU NÜKLEER A.Ş İletişim Direktörü Vasiliy Korelskiy de gazetecilere eşlik etti.

Türk mühendislerle özel röportajlar gerçekleştirildi

Rusya’da aldıkları 6 buçuk yıllık eğitimin ardından Akkuyu NGS’de çalışmaya başlayan Türk mühendisler de bu özel basın gezisi kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Hande Fırat’ın sorularını yanıtlayan mühendislerden Reaktör Kontrol Kıdemli Uzmanı Mehmet Çağrı Çeyner, Türkiye’nin ilk nükleer güç santralinde görev yapıyor olmanın kendileri için büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirterek, “Biz Akkuyu NGS’de görev yapan Türk mühendisler olarak şu an kapıyı açanlar konumundayız. Bizden sonra gelecek nesiller mutlaka bizleri geçecektir” diye konuştu.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş.’de Radyoaktif Atıklar Sertifikalandırma Uzmanı olarak çalışan Nurberk Sungur ise dünyada bir ilgi başardıklarını belirterek “Her birimiz için epey zorlu bir süreçti. Ama sonunda başardık. Çok heyecan verici. Türkiye’de bir ilki başarıyoruz, aslında dünyada bir ilki başarıyoruz. Çünkü bu dünya üzerinde dört ünitenin aynı anda inşa edildiği başka bir nükleer santral yok” şeklinde konuştu.

Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat da Türk mühendislerle yaptığı röportajların ardından, “İyi birer mühendis olarak yetişen Türk çocuklarımızı görmek gurur vericiydi. 19 yaşındayken Rusya’ya giderek Rusça öğrenen ve 6 buçuk yıl bu işin eğitimini alarak uzman olan gençlerimiz çok değerli” değerlendirmesini yaptı.

Fırat, ayrıca ilk kez gezme fırsatı bulduğu Akkuyu NGS’den çok etkilendiğini de belirtti.

“Benim için en heyecan verici olan, bir reaktörün çekirdeğine inmek ve onu görmekti”

100 yıl boyunca kapalı kalacak olan reaktör şaftını görüntüleme şansı bulan tek gazeteci olarak yaptığı işten büyük bir heyecan duyduğunu belirten Hande Fırat, Akkuyu NGS sahasından izlenimlerini ise şu sözlerle aktardı: “Buraya gelmeden önce her gazeteci gibi Akkuyu NGS hakkında çok şey okudum. Sahaya geldiğimde çok etkilendim. Benim için en heyecan verici olan, bir reaktörün çekirdeğine inmek ve onu görmekti.”

Fırat ayrıca, “Soğutma havuzunu ve sistemin nasıl bir teknolojiyle çalıştığını gördüm. Bu süreçte tamamen robotik bir sistemin kullanılacak olması büyük önem taşıyor. Akkuyu NGS inşaatının dört reaktörde de paralel bir biçimde yapılıyor olması ve burada kullanılan teknoloji beni oldukça etkiledi. Akdeniz’e zarar vermeyecek biçimde tasarlanmış bir pompalama ve su dönüşüm sisteminin olması da oldukça önemli. Türkiye olarak, bu teknolojiyi bizim de önceki yıllarda benimsemiş olmamızı dilerdim” diye konuştu.

Fırat, haber çalışmalarının ardından daha önce çalışanların ve çocukların da çok özel resimler çizdiği Akkuyu NGS sahasındaki renkli duvara kişisel resim sergisi Devriamber’in ana temasını oluşturan çiçeklerin bir örneğini çizdi.