Midyeciden temizleme ve yapılış tavsiyeleri

Midyeciden temizleme ve yapılış tavsiyeleri cukurovagazetesi.com
Ebru DOST

Mersinliler tarafından mevsim ayırt etmeksizin çokça tercih edilen midyenin temizleme ve yapılış aşamalarını midyesi satıcısı Ahmet Ünlü’ye sorduk. Midye satıcısı temizliğin püf noktalarını aktarırken bayat midyeden kaçınması tavsiyesinde de bulundu.


Ünlü, midyenin aşamalarını şöyle aktardı, “Öncelikle midyenin kabuğunun dış kısmında sakal gibi bir ip vardır. O sakalları çekiyoruz. Ve midyenin dışını sert bir fırça veya bıçakla temizliyoruz.  Ve bir saat kadar suyun içinde bekletiyoruz ki kumu gitsin. Sonra tüm midyeleri bol su ile yıkıyoruz. Bu işlemi birkaç defa daha yapıyoruz.  Midye dolmanın iç pilav içinde; pirinç, zeytinyağı veya ayçiçek yağı, tuz, karabiber, domates ve isteğe göre nane ekliyoruz.  Sonra pilavı soğumaya bırakıyoruz. Ardından iyice sudan süzdürülen midyelerin içine eşitçe doldurup, sıkıca kapatıyoruz. Son olarak da yarım çay bardağı sıvı yağ ve 1 çay bardağı da su ekleyerek, kısık ateşte 20 dakika kadar pişiriyoruz”

Ünlü ayrıca midyenin taze veya bayat olduğunun dış kabuğundan anlaşılabileceğini söyleyerek, “Midyenin taze olduğunu gösteren dış kabuğudur. Eğer kabuğun rengi canlı duruyorsa tazedir. Soluk ise bayattır” ifadelerini kullandı.