Mersin Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı Cuma Karaağaç, Zaza dilinin ve kültürünün yaşatılması için çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Başkan Cuma Karaağaç, gazetemize verdiği demeçte; Zaza dilinin unutulmaya yüz tutmuş diller arasında olduğunu belirterek, yapacakları projeler için yerel yönetimlerden destek beklediklerini belirtti.
‘’Ana dillerini sahiplenmiyorlar’’
Karaağaç, yeni neslin ana dilini unutmaya başladığını belirterek, “Gençlerimiz, çocuklar veya aileler Zaza dilini unutmuş durumdalar. Aile içerisinde ana diller çok konuşulmuyor. İnsanlarımızın çoğu ana dilini kaybetmiş durumda. Gençler özellikle bundan çok muzdaripler. Yani sahiplenmiyorlar. Ana dillerini sahiplenmiyorlar. Ve ana dil güzel bir şeydir. Ana dil her insana ana sütü gibi helaldir. Bu yüzden insanımız yaşadığı toprakların dillerinden; Zaza dili de, Türkçe de, Kürtçe de, Arapça da vb. bilmelidir’’ dedi.
‘’Destek gerekiyor’’
Karaağaç, yerel yönetimlerden destek beklediklerine dikkat çekerek, “Yerel yönetimlerin bizlere destek vermesi gerekiyor. Biz çok büyük projeler yapmak istiyoruz. Fakat proje dediğin zaman çok büyük çalışmalar gerekiyor, destek gerekiyor. Siz program yapacaksınız, konuşmacı davet edeceksiniz. Bunlar için maddi destek lazım. Kesinlikle kültüre destek vermeli, derneklerle iş birliği yapılmalı’’ şeklinde konuştu.
Zaza dilinin kökeni
Karaağaç, Zaza dilini yaşatmak için çabaladıklarını belirterek, “Zaza dili Hint-Avrupa dil ailesi Hint-İran dilleri ailesindendir. Aynı zamanda İrani bir dildir. Köken olarak Hazar yöreli insanların dilidir. İran'ın belirli bölgelerinde yaşamışlardır. Orada yaşamışlar. Oradan da bölünmüşler. Afganistan'a giden var. Azerbaycan’a. Tabi oradan Anadolu'ya sürülmüşler, gelmişler işte. Türkiye'nin doğu bölgesine gelmişlerdir. Oradan da bu son 30-40-50 yıla yakında Anadolu'ya, ardından Avrupa'nın birçok ülkesine dağılmışlar. Böyle bir dağılım yaşanmış. Zaza dili zaten UNESCO'nun araştırmasına göre can çekişiyor, ölmek üzere. Biz de yaşaması için çalışıyoruz. Yaşatacağız inşallah” ifadelerini kullandı.