Küçük esnaf satış yapamıyor

Küçük esnaf satış yapamıyor cukurovagazetesi.com
Nurgül Bayram

Mersin merkez Akdeniz İlçesi, İstiklal Caddesi üzerinde tatlıcı dükkanında işletmeci olan Celal Polat, caddenin tek yönlü olması ve tren seferlerinin 2 yıl süreyle durdurulması üzerine satışlarının bitme noktasına geldiğini söyledi.


Küçük esnaf, zincir marketlerden dolayı satış yapamıyor. Tek yönlü cadde ve tren seferlerinin 2 yıl süreyle durdurulmasının ardından cadde esnafı yakınmaya devam ediyor.

‘’Günlük 1 kilo tatlıya çalışıyorum’’

İşlerin durma noktasına geldiğini kaydeden Polat, “Zaten bir istasyondan inen veya istasyona giden insanlar alıyordu. Yol çift yönlüydü ama tek yönlü oldu. Burası 30 yıllık dükkan. Son 2-3 senedir böyleyiz. Her sene satışlar düşüyordu zaten ama bu sene bittik sayılır. Kilosunu 100 TL’ye satmak varken porsiyonunu 100 TL’ye satıyoruz. Vatandaşta alamıyor. Bundan 5 sene önce günlük 50 liraya çalışıyordum. Şimdi bir kilo tatlı 500-600 TL olmuş durumda. Ne üretici ne tüketici mutlu. Şu an da küçük esnafın yüzde yüzü bitmiş durumda. Günlük 1 kilo tatlıya çalışıyorum’’ şeklinde konuştu.

‘’Ramazan Bayramı’nı bekliyoruz’’

Polat, tatlıcıların sadece bayramda satış yapabildiğinden yakınarak, “Bizim yüzümüz bir bayramlarda gülüyor. Bir yıl boyunca. Fakat geçen bayramda normal bir satış günü yaşadım. Yine bir yol kapatması vardı. Ve satış yapamamıştım. Müşterilerimizin yüzde 80’i Çarşıdan, Pozcudan veya Mezitli’den gelip Tarsus’a Adana’ya bizlere uğrayarak gidiyorlardı. Artık o da olmayacak” dedi.

‘’Her şey zincir marketlere bağlandı’’

Küçük esnafın bittiğini belirten Polat, ‘’Zincir marketlerden alınan KDV’nin daha düşük olduğundan yakınan Esnaf, “Türkiye’de şu an her şey zincir marketlere bağlandı. Küçük esnaf bitti. Bizde KDV oranı yüzde 10 markette yüzde 1. Marketin günlük cirosu 100-200 Bin Lira benim cirom ise günlük 2.000-3.000 TL. Ama oranın KDV’si daha düşük. Şekeri oradan yüzde 1 KDV oranıyla alıp satarken yüzde 10 oranında satıyorum. Devlet ondan yüzde 10 benden yüzde 1 alıyor” şeklinde ifade etti.