Badem bahçesi yatırımlarına devlet desteği

Badem bahçesi yatırımlarına devlet desteği cukurovagazetesi.com
Güray Gürdal

Tarım ve Orman Bakanlığı Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından yürütülen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında, badem bahçesi kurulumlarının destekleneceği duyuruldu.


Bugün başlayan ve 17 Mayıs’a kadar sürecek olan destek ile özellikle genç çiftçilerin üretime katılımının sağlanması, küçük ve orta büyüklükte tarım arazilerinin tarımsal üretime kazandırılması ve atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılması için proje bölgesinde badem yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Söz konusu destek kapsamında, 27 yatırımcının, en az 3 en fazla 10 dekarlık alanlarda nitelikleri teknik şartnamede tanımlanmış olduğu şekilde sertifikalı fidanlı, damla sulama sistemli ve elektrikli tel çitli badem bahçesi kurulumları destekleneceği bildirildi.  

Projenin Mersin’de yapılandırılan Ekonomik Kalkınma Kümelerine (Anamur EKK, Aydıncık-Gülnar EKK, Bozyazı EKK, Mut EKK, Silifke EKK, Tarsus-Çamlıyayla EKK, Toroslar-Mezitli EKK) bağlı 600 metre ve üzerindeki rakıma sahip tüm mahallelerde uygulanacağı kaydedildi.

Proje bedelinin yüzde 70’i hibe edilecek

Başvuru sonunda hibe almaya hak kazanan üreticilere, proje bedelinin yüzde 70’i Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesinden hibe olarak verilecektir. Kalan yüzde 30’luk yararlanıcı katkısı ve KDV/ÖTV ödemeleri yararlanıcılar tarafından karşılanacağı aktarıldı.