Gezer: “Çok yönlü dış politika Türkiye’ye kazandırıyor”

Gezer: “Çok yönlü dış politika Türkiye’ye kazandırıyor” cukurovagazetesi.com
Güray Gürdal

TEPAV Dış Politika Direktörü Gülru Gezer, Türkiye’nin dünyanın ortasında olduğunu vurgulayarak, çevrede olan olumlu ya da olumsuz her gelişmenin Türkiye’yi doğrudan etkilediğini, bu nedenle çok yönlü bir dış politika izlenmesinin Türkiye’ye her zaman kazandırdığını ifade etti.


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Nisan ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Hamit İzol Başkanlığı’nda gerçekleşti. Meclise, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)  Dış Politika Direktörü Gülru Gezer misafir olarak katıldı.

“Tasarruf tedbirlerini olumlu buluyoruz"

Toplantının açılışında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, yüksek enflasyonla ilgili bilgilendirme yaparak, Maliye Bakanlığı’nın uygulamaya soktuğu rasyonel ekonomi politikaları ve tasarruf tedbirleriyle ilgili çalışmaları doğru bulduklarını kaydetti.  2024 yılı başından itibaren Maliye Bakanlığı tarafından uygulamaya konulacak olan enflasyon muhasebesinden doğacak sanal kardan vergi alınmamasını talep ettiklerini vurgulayan Çakır, “Faaliyetten oluşmayan, enflasyon muhasebesinden kaynaklanan bu karın vergisinin alınmaması gerekiyor. Özellikle sermayesi yetersiz küçük şirketler çok büyük zorluk yaşayacaktır” dedi.

“İş dünyası teknoloji yatırımı yapmalı”

Değişen dünyada değişen dengeleri değerlendirerek iş dünyasının nasıl bir tutum izlemesi gerektiğini anlatan Gezer ise, iş dünyasına vakit kaybetmeden rekabetten kopmamak için teknoloji yatırımı yapmaları tavsiyesinde bulundu. Türkiye’nin dünyanın ortasında olduğunu vurgulayan Gezer, “Biz Orta Asya’yız, Ortadoğu’yuz, Doğu Akdeniz’iz, Kuzey Afrika’yız, Karadeniz, Balkanlar’ız, Avrupa’yız” diyen Gezer, çevrede olan olumlu ya da olumsuz her gelişmenin Türkiye’yi doğrudan etkilediğini hatırlattı. Bu nedenle çok yönlü bir dış politika izlenmesinin Türkiye’ye her zaman kazandırdığını vurgulayan Gezer, “Son dönemlerde yükselen bir Çin, Asya, Afrika var. Bunların içinde nasıl yer almalıyız bunu belirlemek bizim için çok önemli. Türkiye değişen dünyada her yerde olmak zorunda” ifadelerini kullandı.