"Ailesinden uzak olan gençlerde beslenme sorunu var"

cukurovagazetesi.com
Ebru DOST

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Uzman Diyetisyen Şule Yıldırım Akıcı, ailesinden uzak kalan gençlerin yanlış beslenme alışkanlıkları edindiği ve kızlarda aşırı incelik, erkeklerde aşırı kaslı görüntü isteğinin sağlığa zararlı etkilerinin olduğunu aktardı.


Diyetisyen Akıcı, kazanılan doğru ve yanlış beslenme alışkanlıklarının bireyin yaşam kalitesi ve  sağlığını etkileyebileceğini söyledi. 

Akıcı, “Toplumumuzda ailesinin yanında yaşayan gençlerle birlikte ailesinden uzak kalan gençler de var. Yanlış beslenme alışkınlıkları edinilebiliyor. Bunlara örnekler verecek olursak; kahvaltıyı atlamak ve yetersiz almak; okulda uzun süre kalan gençlerin aç kalması; yetersiz beslenmesi; öğün atlaması; evde de yeterli beslenmeye ulaşamaması; düzenli beslenme alışkanlığı kazanamamış olması; fiziksel aktivitesinin çok az veya fazla olması; sporcu gençlerin sağlık ve performanslarına uygun beslenmemesi; genç kızlarda demir eksikliğinin sık görülmesine karşın nasıl besleneceğini bilmemesi; sosyal medyadaki beslenme ve diyet süreçlerinin uzmana danışmadan uygulanması; ekran başında yemek yeme, geç saatlerde yemek yeme ve hatta tüm gün hiçbir şey yemeyip hepsini akşam ve gece saatlerinde tüketmek; kızlarda aşırı incelik, erkeklerde aşırı kaslı görüntü isteği ve bu nedenle hatalı beslenme planları oluşturulması; zayıflama için takviye ve çay kullanımı; protein tozu ve buna benzer ürünlerin bilinçsiz kullanımı; bazı besinlerin trend olması nedeniyle aşırı kahve tüketimi, aşırı karbonhidrat kısıtlamak, nuddle gibi hazır yiyecekler ve fast-food tüketimi; su yerine şekerli, gazlı içeceklerin tüketimi sayılabilir. Gençlerimiz kıymetli. Gerekli uyarılarla bu durumların önüne geçmeliyiz” ifadelerini kullandı.