Lojistik sektöründe, Kızıldeniz krizi önlemi

Lojistik sektöründe, Kızıldeniz krizi önlemi cukurovagazetesi.com
Güray Gürdal

İsrail’in Gazze saldırıları sonucu Kızıldeniz’de başlayan kriz nedeniyle lojistik sektörü güvenli adım atmak, 2024 yılında yaşanması olası krizlerden en az hasarla çıkmak için önlem alıyor.


Sektör temsilcileri, navlundaki artışlar ve transit süredeki uzamalar nedeniyle yurtiçindeki emtia fiyatlarının artmasını bekliyor.

Kızıldeniz krizi ve Panama kanalında yaşanan kuraklık nedeniyle gemi geçişinin sınırlandırılmasının lojistik sektöründe kırılmalar yarattığını söyleyen ATF Forwarding Genel Müdürü Haldun Kavrar uzun vadede tedarik zincirinde risklerin artacağını ve şuanda belirsizliklere karşı güvenli adım atmaya odaklandıklarını söyledi.

Uzun vadeli yatırımlar askıya alındı

Önceki yıllarda olduğu gibi 2024 yılında uzun vadeli finansal yatırım planları yapmanın imkansız olduğunu vurgulayan Kavrar, “2023 yılı bizim ve sektörümüz için pandemiden çıkış yılıydı. Dolayısıyla iş yapısı, ofis düzeni olarak ve işin gelir tablosu bakımından 2023 yılında pandemi öncesine döndük. 2023, Navlunların düştüğü pandemi öncesindeki kıt karlara döndüğümüz bir yıldı. 2024 yılı tamamen belirsizlikler ile dolu bir yıl. Çevik olan ve belirsizliklere karşı hızlı aksiyon alabilen şirketlerin kazançlı çıkacağı bir yıl olacak. Sektör olarak belirsizlik ve olumsuzluklar içerisinde olduğumuz bir dönemden geçiyoruz. Seçim sonrası nasıl bir hareket olacak öngöremediğimiz için 6 aylık değerlendirme periyotları ile çalışıyoruz. İlk 6 ayı kurtarınca diğer 6 ayı planlıyoruz. Eskiden olduğu gibi uzun vadeli finansal yatırım planları yapabilmek neredeyse imkânsız” dedi.

Sektörde kırılmalar yaşanıyor

Kavrar, pandemide artan taşıma maliyetlerinin tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere enflasyon olarak geri döndüğünü belirtirken, merkez bankalarının faiz artırımı ile bir şekilde talebi kısmaya ve enflasyonu düşürmeye çalıştığını ancak, Kızıldeniz kriziyle beraber bu umudun da tükendiğini söyledi. Kızıldeniz kaynaklı navlunun artması ile tedarik zincirinde kırılmalar yaşandığını ve bu kırılmalar sebebiyle emtia ve tüketici fiyatlarının artmaya başladığının altını çizdi. Ayrıca Kavrar, son dönemlerde artan yakıt fiyatlarını da örnek göstererek, yakıt taşıyan tankerlerin Ümit Burnu’ndan dolaşmaya başlamasıyla pompa fiyatlarına etkinin yansıdığını söyledi.