‘Hücre İşleme Merkezi’ ile daha fazla çocuk hayata tutunacak

‘Hücre İşleme Merkezi’ ile daha fazla çocuk hayata tutunacak cukurovagazetesi.com
İHA

Ege Üniversitesi-Pediatrik Kök Hücre Nakil Merkezi, akredite edilerek Avrupa ve dünya standartlarında bir tedavi merkezi olarak kabul edildi. KİTVAK Yönetim Kurulu Başkanı İklil Ulueren, “Artık hasta çocuklarımız dünyadaki yeni tedavilere ulaşma olanağına sahip. Buna aracı olmanın tarifsiz onur ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.


Ege Üniversitesi- Pediatrik Kök Hücre Nakil Merkezi, yaklaşık 5 yıl süren çalışmalar sonunda akredite edilerek Avrupa ve dünya standartlarında bir tedavi merkezi olarak kabul edildi.

KİTVAK (Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı) yöneticileri, EÜ Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Aksoylar ve ekibi ile bağışçı iş insanı Nedim Uysal’ın katılımıyla İzmir Gazeteciler Cemiyeti Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında, proje sürecine dair detaylar aktarıldı.

“Ölüm oranı azalacak, daha fazla çocuğumuz hayata tutunacak”

Vakıf ve Rektörlük arasındaki protokolün 13 Kasım 2019’da imzalandığını hatırlatan İklil Ulueren, ‘Hücre İşleme Merkezi’ için gerekli tüm altyapı ve yenileme çalışmalarının, cihaz ve yazılım hizmetlerinin Vakıf tarafından karşılandığını belirterek, projenin pandemi sürecinin zorlukları içinde 14 ay gibi bir sürede tamamlandığını söyledi. Yaklaşık 3 milyon liraya mal olan projenin büyük bölümünün iş insanı Nedim Uysal tarafından karşılandığını kaydeden Ulueren şöyle devam etti:

“26 Şubat 2021 tarihinde resmi açılışını yaptığımız Hücre İşleme Merkezi ve birlikte diğer kalite standartlarını tamamlayan EÜ Pediatrik Kök Hücre Nakil Merkezi, geçirdiği denetimlerin sonunda akredite edildi. Alınan akreditasyon, EÜ Pediatrik Kemik İliği Kök Hücre Nakil Ünitesi’nin Avrupa ve Amerika’da bulunan merkezlerle eş değer standartlarda tedavi ve hizmet sunduğunun belgesidir. Bu çok gurur verici, umut dolu bir sonuç. Trakya’dan Akdeniz Bölgesine kadar tek olan bu merkez sayesinde, sadece ‘Kök Hücre Nakli’ yoluyla tedavi olabilecek kanser hastası çocuklarımıza gelişmiş ülkelerle aynı standartlarda hizmet verilebilecek. Bu durum ölüm oranlarını azaltacak, daha fazla çocuğumuz yaşama tutunacak.”

Projeye destek veren iş insanı Nedim Uysal da çalışan herkesin gönüllülük esasıyla çalıştığını ve çocukların geleceğini düşünerek her türlü katkıyı yaptıklarını belirtti.

Toplantıda söz alan Prof. Dr. Aksoylar ise EÜ Pediatrik Kök Hücre Nakil Merkezi’nin 2004 yılından bu yana yine KİTVAK’ın destekleri ile yapılan kendi ünitesinde güçlü bir ekiple ve ardında Ege Üniversitesi markasıyla hizmet verdiğini hatırlattı. Türkiye’deki 156 Erişkin ve Çocuk Kök Hücre Nakil Merkezi arasında, hazırlık sürecini başarı ile tamamlayan ve JACIE akreditasyonu alan üçüncü merkez olduklarını kaydeden Aksoylar, şunları kaydetti:

“Bu başarı, ekip çalışmasının yanı sıra, sivil toplumla birlikte yol yürümenin bir sonucudur. Bu akreditasyon ile en önemli kazancımız, kemik iliği nakli gereken ülkemiz çocuklarına Avrupa ve dünyanın en iyi merkezleri düzeyinde sağlık hizmeti vermek ve daha çok çocuğumuzu yaşama kazandırmaktır. Bizim çocuklarımız da dünya standartlarında tedaviyi hak etmektedir”