Değirmenci’den Dünya Su Günü’nde önemli açıklamalar

Değirmenci’den Dünya Su Günü’nde önemli açıklamalar cukurovagazetesi.com
Şule İnan

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Yusuf Değirmenci, Dünya Su Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.


1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda alınan kararla, 22 Mart gününün, su ve su sorunlarına dikkat çekmek amacı ile belirlenen temalar çerçevesinde yirmi yıldır çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

‘’Dünya Su Günü, su krizine dikkat çekmektir’’
Değirmenci,  2024 yılının “Dünya Su Günü” teması ile “Barış için Sudan Faydalanmak” olarak belirlendiğine dikkat çekerek, mesajında şu ifadelere yer verdi: ‘’Ülkeler ve topluluklar, bu değerli kaynak için iş birliği yaptığı takdirde barışın sağlanması konusunda fayda sağlanabilir düşüncesinden yola çıkılarak, suyun insan ve diğer canlıların varlığı için öneminin vurgulanması, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir yönetimi, temiz suya erişimin temel insan hakkı olduğunun hatırlatılması hedeflenmekte, hükümetler, organizasyonlar ve bireyler su kaynaklarının korunması, kirletilmemesi ve adil paylaşımı gibi konularda harekete geçirilmeye çalışılmaktadır.  Yıllardır kutlanan bu günde esas amaç, su krizinin önümüzdeki yıllarda insanlık için en temel sorun olacağına dikkat çekmektir’’

‘’Su kaynakları tükeniyor’’
‘’Su, kimyasal özellikleriyle, yerine başka bir şeyin konulamadığı, tüm canlılar için temel yaşam kaynağıdır, en önemli makro besinimizdir, her canlı için kilit role sahiptir, oksijenden sonra gelen en temel doğal kaynaktır’’ diyen Başkan Değirmenci; yaşam için gerekli her hücre, doku, organ ve sistem suya ihtiyaç duyduğunun altını çizdi. Bunun yanı sıra, insan sağlığı için gerekli olan Kalsiyum, Magnezyum gibi mineraller de su ile alındığını söyleyen Yusuf Değirmenci, su kaynaklarının tükenmekte olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Yeryüzünde 1 milyar 338 milyon km3 hacminde su olduğu hesaplanmaktadır. Yüzde 96,5’i okyanuslar ve denizlerde, insanların sağlıklı ve ekonomik bir biçimde kullanamayacağı tuzlu su şeklindedir. Buzullar 24 milyon km3 ve tuzlu yeraltı suları 12 milyon 870 bin km3 ile diğer su kaynaklarıdır. İnsanların evde, tarımsal ve sanayi üretiminde güvenle tüketecekleri su kaynakları dünyadaki toplam su kaynaklarının ancak %2,5 gibi küçük bir kısmıdır’’

Türkiye’de kişi başına düşen kullanılabilir yıllık su miktarının, kaynakların kirlenmesi ve nüfus artışı ile birlikte yıldan yıla azalış göstermekte olduğunu dile getiren Değirmenci, miktarların yıllara göre karşılaştırmasını da yaparak, ‘’2000 yılında 1.652 m³ iken, % 19 azalışla 2021 yılında 1.342 m3 olmuştur. 2040 yılı tahminlerine göre 1120 m3 ile ‘su baskısı yaşayan ülkeler’ arasında yer alacağı ön görülmektedir’’ ifadelerine yer verdi.

Başkan Değirmenci, son olarak; ‘’Su yaşamın kaynağı olmasına rağmen, 1,2 milyar insan güvenilir içme suyuna ulaşamıyor Gelişmiş ülkelerde doğan bir çocuk, gelişmekte olan ülkelerdeki yaşıtlarından 30-50 kat fazla su tüketme şansına sahipken, Birleşmiş Milletler raporuna göre, her 15 saniyede bir çocuk, susuzluğun neden olduğu hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Yine 2050 yılına kadar 350 milyon insanın şiddetli kuraklık nedeniyle su kıtlığı ile karşı karşıya kalacağı ön görülüyor’’ açıklamasında bulundu.