Mersin Eczacı Odası'ndan Uyuz Hastalığı Hakkında Bilgilendirme

Mersin Eczacı Odası'ndan Uyuz Hastalığı Hakkında Bilgilendirme cukurovagazetesi.com
Bilge Çakır

Mersin Eczacı Odası, uyuz hastalığı (skabiyez) ile ilgili bilgiler verdi.


Uyuz hastalığının ne olduğunu anlatan Mersin Eczacı Odası, bilimsel olarak skabies olarak tanımlanan hastalığın uyuz hastalığı uyuz böceği olarak bilinidiğini söyledi.

Mersin Eczacı Odası, Sarcoptes cinsi akarın neden olduğu her yaşta görülebilen bulaşıcı bir deri hastalığı olduğunu belirtti.  Uyuz hastalığının  1687'de hastalığı1687'de İtalyan hekim Giovan Cosimo Bonomo ile Eczacı Diacinto Cestoni tarafından tanımlandığını anlatan Mersin Eczacı Odası, uyuz hastalı ile ilgili detayları aktardı.

Resim

UYUZ HASTALIĞI NASIL BULAŞIR

Uyuz hastalığının bulaşıcı olduğunun altını çizen Mersin Eczacı Odası, “Doğrudan temasla, Cinsel temas yoluyla, Enfekte olmuş eşyaların ortak kullanımı” ile bulaşacağını söyledi.

Resim

UYUZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalığın teşhisini hastane ortamında hekim tarafından konulduğunu ifade eden Mersin Eczacı Odası, uyuz hastalığının belirtilerinden bahsetti.  Mersin Eczacı Odası, “  Şiddetli kaşıntı, Döküntüler, Kabarcıklar, Kaşıntıya bağlı yaralar” ile gözleneceğini anlattı.

Resim

 

UYUZ HASTALIĞI VÜCUTTA NERELERDE GÖRÜLÜR ?

Uyuz hastalığının vücutta görüldüğü yerlerle ilgili bilgi veren Mersin Eczacı Odası, “  Yetişkinlerde uyuz belirtilerin görüldüğü vücut bölgeleri,  Parmakların ve ayak parmaklarının arasında, Koltuk altlarında, Bel çevresinde,  Bileklerin iç kısımlarında, Dirsek içlerinde, Ayak tabanlarında, Göbek etrafında, Kalçaların üzerinde, Bebeklerde ve küçük çocuklarda yaygın uyuz bölgeleri aşağıdaki gibidir: Parmaklar,  Yüz, saçlı deri ve boyun,  Ellerin avuç içleri, Ayak tabanları” ifadelerini kullandı.

Resim

UYUZ HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR ?

Uyuz hastalığının tedavisinden bahseden Mersin Eczacı Odası, “Uyuz tedavisindeki asıl amaç uyuz akarlarının, yumurtalarının ve larvalarının ortadan kaldırılmasıdır. Tedavideki ikinci adım ise semptomların tedavisidir. Hekiminiz genellikle krem, tablet ve losyonlardan oluşan bir tedavi düzenlemektedir. Şiddetli kaşıntıdan kaynaklanan enfeksiyon oluşması durumunda da kişiye eş zamanlı olarak antibiyotik tedavisi uygulanabilmektedir. Temaslı kişilerle bu dönemde eşyalar ortak kullanılmamalıdır. Kıyafetler sık sık değiştirilip yüksek sıcaklıklarda yıkanmalı ve ütülenmelidir”dedi.

Resim