CHP’li Kış, Ramazan ayında marketlerdeki fiyat artışına tepki gösterdi

CHP’li Kış, Ramazan ayında marketlerdeki fiyat artışına tepki gösterdi cukurovagazetesi.com
Nurgül Bayram

Ekonomik krizin iftar ve sahur sofralarına yansıyıp vatandaşı mağdur ettiğinden yakınan Kış, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a Ramazan ayında, aynı markaya ait ürünlerin, marketlerde farklı fiyatlara satılmasının sebebini sordu.


CHP’li Kış marketlerde yaşanan fiyat artışından kaynaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın market denetlenmesiyle ilgili 25 Aralık 2023 tarihinde gazeteye verilen röportajının çürüdüğünü hatırlattı.

 Kış, önergesinde, Ömer Bolat’ın ‘’ marketleri her gün denetliyoruz, ben de haftada bir marketlere gidiyorum'' diyerek piyasayı başı boş bırakmadıkları iddialarının, marketlerdeki bu artışla çürüdüğünü vurguladı.

Ramazan ayının ilk gününde vatandaşın mağduriyetini sosyal medya hesabından da dile getiren Kış, ''Ramazan ayına girdiğimiz ilk günde bankaların bireysel kredi kartları nedeniyle vatandaştan alınan bakiyenin 23 Şubat- 1 Mart haftasında 55,2 milyar lira artarak 2 trilyon 958 milyar TL’ ye çıktı. Sahur ve iftar alışverişini borçlanarak yapan vatandaş şimdi kara kara düşünmeye başladı. Tüketicilerin bankalara olan borçları 2024 yılının ilk iki ayında 230 milyar TL arttı. Sofrasına koyacağı peynirden zeytinine hurmasından pidesine kadar gıda ürünlerinin fiyatı 2-3 kat artmışken vatandaşımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz demek çözüm olmuyor’’ dedi.

25 Aralık 2023 tarihinde bir gazete de röportajı yayımlanan Ticaret Bakanı Sayın Ömer Bolat, “marketleri her gün denetliyoruz, ben de haftada bir marketlere gidiyorum ” diyerek piyasayı başı boş bırakmadıklarını iddia etmişti. Meclise önerge veren Kış, marketlerde denetim yapılmasına gerektiğini söyleyerek, ‘’ Marketlerde gıda ürünlerinde yaşanan aşırı fiyat artışı, zaten kıt kanaat geçinen başta emekliler olmak üzere vatandaşlarımızı mağdur etmiştir. Enflasyonu bahane ederek fırsatçılık yapan, Ramazan ayını bahane ederek yüksek artış yapanlar acilen denetlenmelidir. Kırmızı ete neredeyse artık ulaşamayan vatandaşlarımız özellikle emeklilerimiz market market gezerek en ucuz ürün arayışına itilmiştir’’ ifadelerini kullandı.

Kış, hükümetin Ramazan öncesi, fiyatları kontrol altına almadığına dikkat çekerek önergesinde Bakan Bolat’a şu soruları yöneltti:

 Sayın Bakan, 5 Ocak 2024 tarihinde şahsınıza yöneltmiş olduğum yazılı soru önergesinde, marketleri her gün denetlediğinizi, haftada bir marketlere gittiğinizi ve piyasayı başı boş bırakmadığınıza yönelik iddialarınızı içeren sorularımızı neden yanıtlamadınız?

Aralık 2023 tarihinde bir gazeteye vermiş olduğunuz röportajda, “fırsatçılığa, fahiş zamlara, stokçuluğa izin vermeyeceğiz” demenize rağmen bugün Ramazan ayı öncesi en az 38 ürüne yüksek oranda artış yapıldığı tespit edilmiştir.  Bu artışlar piyasanın denetimsiz ve başı boş olduğunun göstergesi değil midir? Yaşanan artışlar, yapmış olduğunuz açıklamaları çürütmemiş midir?

Ramazan ayı öncesi marketlerde gerekli denetimleri yaptınız mı? Fırsatçılık ve stokçuluk yapanlara yönelik tespitleriniz var mıdır?

Yapılan ithalata rağmen en yüksek artışların et fiyatlarında olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ramazan ayında fırsatçılık yapanlar karşısında market market gezerek en ucuz ürün arayışına soktuğunuz emeklilerimiz başta olmak üzere, vatandaşların bu mağduriyetini gidermek adına bir girişiminiz olacak mıdır?