Vekil Kocamaz’dan ÇED itirazı

Vekil Kocamaz’dan ÇED itirazı cukurovagazetesi.com
Sinem ERKİZ

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Mersin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yayınlanan ÇED raporu ile ilgili konuştu.


Turunçlu, Değirmençay ve Hamzabeyli mahallelerine yapılacak olan 4 ayrı ocağın yapılması ile ilgili ÇED Raporu geçtiğimiz günlerde halkın görüşüne açıldı. 

Yayınlanan rapor sonrasında yapılacak taş ocaklarıyla ilgili konuşan Vekil Kocamaz, taş ocaklarının tarım alanlarına ve yerleşim yerlerine çok yakın olduğunu söyledi. Projelerin yapılacağı planlanan bölgede orman ve tarım arazilerinin yoğun olduğunu ve buralarda yayla turizminin yapıldığını ifade eden Vekil Kocamaz, taş ocaklarının oradaki tarım arazilerine, yayla turizmine zarar vereceğini anlattı. Taş ocaklarının sadece çevreye değil insan sağlığına da zararlı olduğunu dile getiren Vekil Kocamaz, taş ocaklarını istemediklerini belirterek ÇED raporunun iptal edilmesini talep etti.

“ÇED SÜRECİNİN DERHAL DURDURULMASINI TALEP EDİYORUZ”

Taş ocaklarının kurulmasını istemeyen ve ÇED raporuna itiraz eden Vekil Kocamaz, “Turunçlu, Değirmençay ve Hamzabeyli mahallelerimizde 4 ayrı taş ocağının yapılması için nihai ÇED raporu Mersin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 15 Şubat 2024 tarihinde askıya çıkmış ve halkın görüşüne açılmıştır. Mersin Limanına yapılacak ve Atatürk Parkını yok edecek ilave iskele amacıyla planlanan taş ocakları Kırmızı ve Efrenk Derelerine, içme suyu kaynaklarına, tarım alanlarına ve yerleşim yerlerine çok yakın bir konumdadır. Bölge, orman ve tarım arazileri yoğunluklu olup Yayla turizmi yapılmaktadır. Taş ocakları, bölgenin ormanlık ve tarım alanlarına içme suyu kaynaklarına, dereler ve Yayla turizmine çok büyük zarar verecektir. Patlatmadan ve taşımadan kaynaklı oluşacak gürültü ve toz insan sağlığına zarar verecektir. Turunçlu, Değirmençay ve Hamzabeyli mahallelerimizde taş ocaklarının kurulmasını istemiyoruz. Bakanlıktan, taş ocakları projesinin ÇED sürecinin derhal durdurularak İptal edilmesini talep ediyoruz” dedi.