Mersin Eczacılar Odası, “Öldürücü etkiye sebebiyet vermektedir”

Mersin Eczacılar Odası, “Öldürücü etkiye sebebiyet vermektedir” cukurovagazetesi.com
Sami ŞAHİN

Mersin Eczacılar Odası, Erzincan İliç ilçesinde Maden ocağında gerçekleşen heyelan olayına ilişkin açıklamalarda bulundu. Mersin Eczacılar Odası, siyanür maddesinin etkisiye ilgili “Siyanür, son derece tehlikeli toksik bir kimyasal olmakla birlikte az miktarda dahi yutulması, solunması veya deri yoluyla emilmesi öldürücü etkiye sebebiyet vermektedir” dedi.


Mersin Eczacılar Odası, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda,  maden çıkartılırken kullanılan siyanürün son derece tehlikeli olduğunun altını çizdi.

"VAHİM BİR TABLO İLE KARŞI KARŞIYA KALMANIN ENDİŞESİ İÇERİSİNDEYİZ"

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Mersin Eczacılar Odası, “Erzincan ilimizin İliç ilçesindeki altın madeni sahasında 13 Şubat tarihinde meydana gelen elim facia, sağlığın her noktasında yer alan biz eczacılarda derin bir üzüntüye sebebiyet verirken, milyonlarca metreküplük siyanürlü toprağın geniş bir alana yayılması ile birlikte facianın büyümesi konusunda endişelerimiz giderek artmaktadır. Bölgede yapılan çalışmalarda siyanürleme yönteminin kullanılması sebebiyle, doğal afetin ötesinde, vahim bir tablo ile karşı karşıya kalmanın endişesi içerisindeyiz. Siyanür, son derece tehlikeli toksik bir kimyasal olmakla birlikte az miktarda dahi yutulması, solunması veya deri yoluyla emilmesi öldürücü etkiye sebebiyet vermektedir. Meydana gelen heyelanın ülkemizin en büyük nehri olan Fırat nehrine yalnızca 350 metre uzaklıkta olması, en ufak bir temasta bölge halkının sağlığına, çevreye ve tarıma vereceği hasarlar konusundaki endişelerimizi daha da artırmaktadır. İkinci Çernobil olarak addedilen bu facia için gerekli önlemlerin alınmamış olması, doğal afetler ve facialar konusunda maalesef yeterli ehemmiyetin verilmediğini gözler önüne sermektedir. Konu hakkında yetkili kurullardan ivedilikle gerekli önlemleri almış olmasını ve aynı yöntemle maden süzme işlemi yapan diğer ocaklarda bu işlemin durdurulmasını bekliyoruz. Öncelikle bölgedeki vatandaşlarımız ve görev alan madencilerimiz olmak üzere tüm halkımıza geçmiş olsun diliyor, bu facianın son olmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Resim