Korkmaz, MESKİ’nin projelerini anlattı

Korkmaz, MESKİ’nin projelerini anlattı cukurovagazetesi.com
Şule İnan

MESKİ Genel Müdürü İrfan Korkmaz, yerel bir televizyon kanalında yayımlanan programa konuk oldu. Korkmaz, MESKİ’nin çalışmaları kapsamında; proje, hedef, kredi ve hibelere ilişkin detaylı bilgiler aktardı.


Genel Müdür İrfan Korkmaz, Fransız Kalkınma Ajansı (FRIT)’in Suriyeli geçici sığınmacılara yönelik verdiği krediyle, Mezitli’nin içme suyunun komple değişeceğini söyledi. Korkmaz, Akdeniz’de yapımı planlanan yeni kanalizasyon projesine de değindi.


’Mezitli’nin içme suyu komple değişecek’’
Müdür Korkmaz, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) FRIT (Suriyeli geçici sığınmacıların barındığı şehirlere verilen kredi) paketindeki 39 milyon euroluk paya işaret ederek, “Tüm Mezitli ilçemizin içme suyu komple değişecek. Yaklaşık 500 bin metrelik bir proje. Bir diğeri çok meşhur, kangren olan Tömük ve Arpaçbahşiş kanalizasyon sorununa yönelik, hem kanalizasyon şebekesi hem arıtması hem de derin deniz deşarjı olarak 2. Projemiz burası. Bir de Akdeniz ilçemizin Kazanlı, Homurlu ve Toroslar mahallelerini kapsayan bir kanalizasyon projemiz var. Bu paket epey olgunlaştı. Hatta Mezitli içme suyu ihalemiz 9 Şubat’ta. Süreç yıllar aldı aslında. Hem MESKİ ayağı hem İller Bankası koordinesinde yürüyen bir proje bu hem de Fransız Kalkınma Ajansı’nın. Onaylarla ve sürekli revizyonlarla ilerleyen bir ihale dönemi oldu. Onların da ihale tarihinin önümüzdeki ay netleşmesini bekliyoruz” diye konuştu.

‘’Uzun vadeli kredilere ihtiyaç var’’
6 Şubat depreminden sonra, 7,8,9 Şubat’taki su tüketimi verilerine göre, yaklaşık 300-400 bin depremzedeyi Mersin’de ağırladıklarını kaydeden Korkmaz, uzun vadeli kredi veya hibelere ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek; “Verilerimize göre 250-300 bin arasında bir nüfus Mersin’e yerleşmiş durumda. Sayın Başkanımızın çağrıları, kurumsal görüşmeler, Ankara’ya gidip gelinmeler sonucunda yatırımlar konusundaki aciliyetimizi anlattık. Bunu İller Bankası aracılığıyla anlattık. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na gittik, anlattık. Uluslararası kuruluşlar geldi, kendimizi ifade etme imkânı bulduk. Bize destek çıkılması gerektiğini, kangren olan konuların olduğunu, tesislerin kapasitesinin artırılmasına yönelik desteğe ihtiyacımız olduğu kanaati ile anlattık. Bu haberi bir büyük bir müjde niteliğinde verebiliriz. 9 projeye 70.7 milyon euroluk bir kredi çıktı. Batıdan başlarsak Yeşilovacık, arıtması olacak paketin içinde. Atakent, Atayurt, Arkum Ortak Arıtma Tesisi olacak. Silifke’nin ekonomik ömrü biten atık su arıtma tesisinin yenisi olacak. Mevcuttaki Karaduvar Arıtma Tesisimizin ikinci kademesi olacak. Kapasitesi genişleyecek. Bunların projeleri hazırdı. Tabii bu büyük projeleri öz kaynağınızdan yapmanız çok zor. Mutlaka bir kredi ve hibe desteğinize ihtiyacınız var. Uzun vadeli kredilere veya hibelere ihtiyaç var. Tarsus, mevcuttaki arıtmamızın ikinci kademesi var. Bir de Yenice arıtma. Bir de 3 projemiz derin deniz deşarjlarına yönelik mevcutta arıtması olan; bir tanesi Kızkalesi, bir tanesi Bozyazı, bir diğeri de Çeşmeli-Kargıpınarı ortak arıtma tesislerimizin çıkış derin deniz deşarjları için Meclis kararlarımız alınmış durumda. Alt hibe anlaşmaları imzalanmış durumda. Süreç ilerliyor” dedi.