Anamur’da keşfettiği ters laleye, ismi verildi

Anamur’da keşfettiği ters laleye, ismi verildi cukurovagazetesi.com
Ebru DOST

Bozyazı’da coğrafya öğretmeni Nevzat Çağlar, Evcialanı Yaylası’nda yeni bir ters lale türü keşfetti. Yeni türün bilim dünyasına tanıtılmasının ardından ters laleye “Fritillaria Nevzatcaglari” ismi konuldu.


Bozyazı 15 Temmuz Milli İrade Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi coğrafya öğretmeni Nevzat Çağlar, geçen yıl Anamur ilçesi Evcialanı Yaylası'nda 1750 metre yükseklikte yeni bir ters lale türüne denk geldi.

Çağlar, bunun üzerine lalenin fotoğraflarını paylaştı ve fotoğraflar, Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Yıldırım'ın dikkatini çekti. Söylenilene göre Prof. Hasan Yıldırım, öğretmen Nevzat Çağlar ile görüşme sağlayıp laleden birkaç örnek toplanmasını istedi. Daha sonraları ise toplanan örnekle, ters lale türleri konusunda uzman olan Aksaray Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehtap Tekşen'e incelenmek üzere gönderildi. 

Bilim dünyasına yeni bir ters lale türü olarak kazandırılması hedeflenen lale nihayetinde bilim dünyasında yeni bir ters lale türü olarak kabul görmeyi başardı. Anamur’un doğal güzelliklerine bitki çeşitliliğine katkı sağlayacak olan yeni türe ise Mersinli öğretmeninde ismi verilerek, 'Fritillaria Nevzatcaglari’ denildi.
Keşfin baş mimarı öğretmen Çağlar, keşfettiği 'Fritillaria Nevzatcaglari’ nin korunması gerektiğini söyleyerek, "Anamur’un kısa mesafelerde değişen yükseltisi, farklı iklim koşulları, kalkerli arazi yapısı gibi özellikleriyle birçok endemik bitki türüne ev sahipliği yaptığını biliyorum. Bu bitkinin sadece belirli bir alanda bulunması, koruma önlemlerinin alınmasını gerekli kılıyor. Özellikle domuzların bitkinin bulunduğu araziyi kazması ve hayvan otlatmaya karşı koruma önlemlerinin alınması gerekiyor" açıklamasında bulundu.