‘’Altın her zaman güvenli limandır’’

‘’Altın her zaman güvenli limandır’’ cukurovagazetesi.com
Şule İnan

15 senedir Mersin’de kuyumculuk mesleğini yapan Ziya Keleş, gün geçtikçe değişen döviz kurlarıyla beraber, değişkenlik gösteren altın fiyatları karşısında kuyumcuların olumsuz etkilendiklerini aktardı. Keleş, tüm bu olumsuzluklara rağmen, altının her zaman uzun vadede yatırım aracı olarak kullanıldığını da belirtti.


‘’Artık altının gramı dahi lükse giriyor, fakat eski zamanlara oranla bariz bir düşüş yok’’ diyen Keleş, dinlediği ekonomistlerin tümünün ortak görüşünün, altının her zaman güvenli liman olarak kabul edildiği yönünde olduğunu söyledi. 

‘’Altın akla gelen ilk yatırım aracıdır’’
Kuyumcu Ziya Keleş, altının yatırım için vazgeçilmez olduğunu, ‘’Dünyada ne zaman bir kaos, kargaşa ya da savaş durumu gerçekleşirse, altın her zaman tercih edilen ve akla gelen ilk yatırım aracıdır’’ sözleriyle aktardı.

‘’Döviz dalgalanmalarından etkilenmeyen tek değer’’
Altının; Dolar ve Euro’yla karşılaştırmasını yapan Kuyumcu Keleş, Avrupa’da bir kargaşa ortamı olduğu zaman, bunun direkt olarak Euro’nun sabit seviyesini etkilediğini belirtirken, keza Dolar’ın Amerika’da aynı şartlarda sabit seviyesini koruyamayacacağını ve Türkiye’nin de SWAP sistemine bağlılığı dolayısıyla, dalgalanmalardan direkt olarak etkileneceğini sözlerine ekledi.

‘’Para birimleri, ülkelerin ekonomik durumlarına göre şekilleniyor; ithalat, ihracat veya üretim dengesi bunları etkileyen unsurlar’’ ifadelerini kullanan Keleş; altının, insanların hangi ülkede yaşarsa yaşasın, her daim değerini koruduğunu ve uzun yatırımlar için vazgeçilmez bir araç olduğunu yineledi.