MDOB’dan ‘Hürrem Sultan Balesi’

MDOB’dan ‘Hürrem Sultan Balesi’ cukurovagazetesi.com
Sinem Erkiz

Mersin Devlet Opera ve Balesi, 2 perdelik “Hürrem Sultan” balesini bu akşam saat 20:00’de Opera Sahnesi’nde gerçekleştirecek.


Ünlü besteci Nevit Kodallı doğumunun 100. Yıl dönümünde kendi eseri olan ‘Hürrem Sultan’ ile anılmış olacak.

Hürrem Sultan Balesi libretto ve koreografisi, genç yaşta yaşamını yitiren Oytun Turfanda tarafından hazırlandı. Murat Kodallı’nın orkestra şefliğini yapacağı eseri Deniz Olgay Yamanus ve Oktay Keresteci sahneye koyuyor.  ‘Muhteşem Yüzyıl’ başta olmak üzere bir çok dönem dizisinin kostümlerini tasarlayan Serdar Başbuğ  kostüm kreatörü, Efter Tunç, dekor tasarımı Tarı Deniz ise ışık tasarımında bulunacak.11 opera oyuncusunun yer alacağı Operada Kanuni Sultan Süleyman’a Turgay AK, Hürrem Sultana Yukiko ITO hayat verecek.

Hürrem Sultan Balesi’nin konusu nedir?

Oyununun birinci perdesinde Kanuni Sultan Süleyman’ın tahta geçişinin kutlanması ardından Valide Sultan tarafından oğluna sunulmak üzere  'Güleryüz' anlamına gelen 'Hürrem' adını vereceği Slav güzeli seçilir.  Sultan Süleyman’ı Hürrem’in aşkıyla adeta büyülenir. Geleneksel hazırlanma töreninde Haseki Sultan olma ümitlerinin tehlikeye gireceğini sezen Gülbahar, üzüntülüdür. Kenara itilmiş olan Gülbahar, artık genç bir Şehzade olan oğlu Mustafa ile avunmaya çalışarak birinci perde oyunu kapanır. Birinci perdenin ardından hızla gelişen olaylar silsilesinde ikinci perdede,  Manisa valisi olan Şehzade Mustafa, geleneklere göre Sultan'ın ölümünde tahta çıkacak ilk şehzadedir. Hürrem Sultan, kendi oğullarından birinin Tahta geçmesini arzulamaktadır. Kanunlara, törelere çok bağlı olan Sultan Süleyman, Hürrem’in bütün yalvarmalarına ve Mustafa'yı kötülemelerine rağmen, bir kabul divanı toplantısında Mustafa'yı Manisa Valiliği'ne atar. Fatih döneminden kalan kanunlara göre, Sultan'ın devletin güvenliği bakımından veliaht dışındaki şehzadelerini öldürtmek hakkına sahip olduğunu düşünmekte olan Hürrem, oğullarının ve kendisinin geleceğinden duyduğu endişe ile çeşitli entrikalara girişmiştir. İşlerinde damadı Rüstem Paşa'yı kullanmaktadır.  Düzmece bir belgenin kanuniye verilebilmesi için haremde bir eğlence düzenlenmektedir.  Hürrem Sultan'ın kendisi için düzenlediği ve de dans ettiği şenlikte Kanuni, Rüstem Paşa'nın elinden oğlu aleyhindeki belgeyi alır. Artık kararını vermiştir. Manisa Valiliği'nden alınarak Amasya Valiliği'ne atanan Şehzade Mustafa, Ereğli'de seferdeyken, kendini çağırtan Sultan'ın çağrısını, yakınlarının uyarılarına rağmen babasına duyduğu inanç ve bağlılıkla kabul eder. Ancak, 'Baba, baba' diye haykıran Şehzade Mustafa'nın son görebildiği, cellatlara işaret veren babasının elidir... Oğlunu da yitiren Gülbahar, sonsuz acılar içindedir. Zafer Hürrem’indir. İmparatorluk sınırlarını Osmanlı tarihinde en geniş çizgisine ulaştırmış, adaleti ile 'Kanuni' adını alan ve tüm dünya ülkeleri tarafından saygıyla karşılanan Kanuni de her insan gibi sevgileri ve tutkularıyla yaşamaktadır. Yıllar, bu tutkular, sevgiler, ülke yönetimi için fedakarlıklar, seferler ve zaferlerle geçer.