Enerji kültürü oluşturulabilmesi ve çevre bilincinin geliştirilebilmesi amacıyla, 1988’den itibaren her yıl Ocak ayının ikinci haftası, “Enerji Tasarrufu Haftası” olarak tüm dünyada kutlanıyor. Bu kapsamda ülkemiz de, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı bünyesinde, her yıl Ocak ayının ikinci haftasında 8-14 Ocak tarihleri arasında enerji verimliliğine dikkat çekmek amacıyla etkinlikler gerçekleştiriyor.
Türkiye, 2007 yılında Enerji Verimliliği Kanunu’nun kabul edilmesinden bu yana, enerji verimliliği kültürünün oluşturulabilmesi ve bu konudaki bilincin artırılabilmesi için, ülke genelinde ilgili kurum ve kuruluşlarla geniş çaplı etkinlikler düzenleniyor.
Doğal kaynakların kendini yenilemesi için sürdürülebilir enerji kaynakları önemli. Üretimde mümkün olduğunca çevreye en az zararı verecek enerji türleri tercih edilmesi gerektiğini beliten uzmanlar, hem üretim hem de tüketim konusunda dikkatli davranmanın yaşamsal açıdan büyük öneme sahip olduğunu vurguluyor.
Günümüzde elektrik üretiminde kullanılan kaynaklar yenilenebilir ve yenilenemeyen olmak üzere iki kısma ayrılıyor. Doğalgaz, petrol, kömür ve nükleer enerji yenilenemeyen kısımda yer alırken rüzgar, güneş, jeotermal enerji, dalga enerjisi ve hidrojen yenilenebilir enerji kaynakları olarak nitelendiriliriliyor. Bunların her birinin verimli kullanılması kaynakların sürekliliği açısından önem arz etmekte.
Günümüzde en temel ihtiyaçlardan biri haline gelen enerjinin, hızla tükenmesi sebebiyle, enerji kaynaklarının korunması ve tüketimde tasarruf yapılması önem arz ediyor. Doğal kaynakların kendini yenilemesi için sürdürülebilir enerji kaynakları dikkat edilmesi gereken bir konu olurken, uzmanlar; üretimde mümkün olduğunca çevreye en az zararı verecek enerji türleri tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Hem üretim hem de tüketim konusunda dikkatli davranmanın büyük tasarruflar sağlayacağını belirten uzmanlar, bugünden yapılan her tasarrufun geleceğimize katkısı olacağını belirtiyor.