7 maddede elektrikli araç ithalatında yeni dönem

7 maddede elektrikli araç ithalatında yeni dönem cukurovagazetesi.com
Haber Merkezi

Ticaret Bakanlığı’nın getirdiği yeni koşullar kapsamında; AB ülkeleri ve STA dahilindeki 39 ülke dışında kalan Çin, Japonya, Meksika, Güney Afrika gibi ülkelerden yapılacak elektrikli araç ithalatında; Türkiye’de temsilci bulundurulma, 7 bölgede en 20 servisi bizzat açma, en az 40 personele sahip Türkçe çağrı merkezi hizmeti verme gibi şartları karşılayamayanlar ithalat ‘İzin Belgesi’ alamayacak. İşte yeni düzenlemeyle ilgili merak edilen 7 husus:


1- AVRUPALI BİR MARKANIN ÇİN’DE ÜRETEREK TÜRKİYE’YE GETİRDİĞİ ELEKTRİKLİ ARAÇ HANGİ KAPSAMDA SAYILACAK? | Araç, Çin’de üretildiği yani Çin menşeli olduğu için yeni tebliğ kapsamında değerlendirilecek ve ‘İzin Belgesi’ aranacak. Örneğin; Dacia markası Spring’i getirdiği için 7 bölgede 20 servisi bizzat bulundurmak zorunda.

2- SERVİS AĞI OLAN İTHALATÇI İSTİSNA ALACAK MI? | Alamayacak. Kendi kurmadığı servis ağından yararlanan ithalatçılar, ‘İzin Belgesi’ alabilmek için 7 bölgede en az 20 servis kurmak durumunda kalacak.

3-ŞU ANDA İTHALAT YAPAN AMA ŞARTLARI SAĞLAMAYAN MARKALAR 29 ARALIK 2023 İTİBARIYLA ŞARTLARI SAĞLAMAZSA İTHALAT YAPAMAYACAK MI? | Evet yapamayacak. 30 gün içerisinde şartları yerine getiremeyen ve bu nedenle ‘İzin Belgesi’ alamayan firmalar, şu anda bu araçların ithalatçısı olsa bile şartları sağlaması gerekecek.

4- SERVİSİ İTHALATÇININ KENDİSİ YA DA BAYİNİN KURMASI FARK EDER Mİ? | Evet ediyor. İzin zorunluluğu olan ithalatçı firmanın bayilik/Franchise verip servis açması yeterli olmayacak. Servisi bizzat kendisinin açması gerekecek.

5- BAYİLERİ ARACILIĞIYLA SERVİS İSTASYONU HİZMET ŞARTINI SAĞLAYAN İTHALATÇI FİRMALAR NE OLACAK? | İthalatçının kendisine ait olmayan servisleri kabul edilmeyecek. Bu servisler ‘İzin Belgesi’ almak için yeterli olmayacak.

6- TÜRKİYE’DE BAYİ TEŞKİLATI VE SERVİS AĞI BULUNAN MARKALARIN AB VE STA DIŞI DİĞER ÜLKELERDEN YENİ MARKA İTHALATINDA MEVCUT AĞI KULLANMASI MÜMKÜN MÜ? | Hayır. Avrupalı bir markanın distribütörü olan bir şirket, Çin’den elektrikli araç getirirse ‘İzin Belgesi’ almak zorunda. Bu belgeyi almak için de tüm koşulları karşılamalı.

7- İTHALATI YAPILACAK HER BİR MARKANIN KENDİ ADINA ÇAĞRI MERKEZİ OLMASI GEREKİYOR MU? | Hayır. Bu hizmeti Türkiye’de hizmet veren başka bir şirketten de alabilir ama orada en az 40 personel çalıştırması gerekiyor.