Titreyen Boyalı Eller

Titreyen Boyalı Eller cukurovagazetesi.com
Ebru DOST

Mezitli ilçesinde yaşayan Parkinson hastası olan Nebi Ayva, boyacılık mesleğini yaptığı zaman ellerinin titremediğini söyledi. Ayva, “Boyacılık yapmayı seviyorum ellerim boyacılık yaparken titrememesi benim işime olan sevgimden” dedi.


Mersin in Mezitli ilçesine bağlı olan Sarılar Mahallesi'nde dünyaya gelen Nebi Ayva, zorlu ve hüzünlü yaşamını anlattı. Ayva, mesleğine olan tutkusunun hiç bitmediğini ve boyacılık yaparken mutlu olduğunu da belirtti.

Küçük yaşta annesini ve babasını da kaybettikten sonra çok zor günler yaşadığını söyleyen Ayva, sonra dedesi ile yaşadığını ve köyde hayvancılık ve tarımla uğraştığını söyledi. Dedesini de kaybettikten sonra artık köyden ayrıldığını söyleyen Nebi Ayva'nın hayali boyacı olmaktı. Küçük yaşta hayata erken atıldığını dile getiren Ayva, tek başına şehre geldiğini önce mevsimlik işçi olarak çalışmaya başladığını sonrasında ise marangoz yanında çalıştığını söyledi.

ÖNEMLİ OLAN HAYATI BIRAKMAMAK

Boya ustası Ayva, şimdi ise yaşadığı yerde işini güzel yapan ve tanınan bir ustadır. Hastalığına rağmen boyacılık mesleğine olan sevgisinin hiç bitmediğini hatta boyacılık yaparken ellerinin titremediğini ifade eden Nebi Ayva “Benim işime olan sevgim bitmez bitseydi bu yollara çıkmazdım. Şu an çok mutluyum herkes bana boyacı Nebi diyor. Şimdi herkes hemen her şey den vazgeçiyor. Kolaya kaçmak olmaz savaşmak gerek. Hayat bazılarımıza çok zor, önemli olan hayatı bırakmamak. Çocukluğum çok zor geçti oyun oynayamadım, yaşadığım tüm yıllar boyunca çalıştım. O kadar çalıştım ki yapmadığım iş kalmadı diyebilirim. Ama şu an mesleğim boyacılık ve boyacılığı seviyorum. Birbirinden güzel renklerle herkesin hayatına dokunabiliyorum. Çalışmadığım zamanlar ise evde çok sıkılıyorum çalışmak bana iyi geliyor hatta beni iyileştiriyor. Çalışmak her şeyi yoluna koyabilir. Bunu anlamak için hayatımı feda ettim” diye konuştu.

BENİM HİKAYEM ONLARA IŞIK VE UMUT OLSUN

Çocukluğundan vazgeçip bu günlere gelebilmek için azimle çalışan boyalı ellerin sahibi Nebi Ayva, 'Evim dahi yoktu. Çadırda kalıyorduk, eşime evlendiğimizde güzel bir ev sözü verdim. Yıllarca çalıştım ve yaşadığım bu apartmanın sahibi oldum. Beni hayata bağlayan bu zanaatı evlatlarıma miras bıraktım. Evsiz olunmaz şu an her şey o kadar pahalı ki gençler asla umutsuzluğa kapılmasın gözlerinde o umut sönmesin benim hikayem onlara ışık ve umut olsun' ifadelerini kullandı.

Boya Ustası Ayva, ellerinin 7 yıldır titrediğini ve yemek yemede bile güçlük çektiğini söyledi. Fakat boyacılık yaparken elleri bu denli titremediğini ifade etti. Yemek yerken çok fazla zorlandığını ve artık pipetle beslendiğini vurguladı.  Ama yine de hayatı çok sevdiğini ve hayata sıkı sıkı sarıldığını da vurguladı.

“BİR BAKMIŞSINIZ İŞİNİZ ŞİFANIZ OLMUŞ”

Bütün mal varlığını titreyen boyalı ellerin yaptığını vurgulayan Ayva, 'Ne iş yaparsanız yapın, saygı duyarak, severek, hakkıyla yapın o zaman çalışırken sizden mutlusu yoktur bir bakmışsınız işiniz şifanız olmuş. Ben bir yuvam olsun istedim sonra herkesin bir yuvası olsun ailesi olsun istedim. Ailesiz kalmak çok kötü. Hele de çocuksanız daha da zor. Bir yuva hayaliyle büyüdüm duvarlarını kendim örmek istedim boyasını tabasını ben atayım istedim. Şu an bir yuvam var ve emekliyim ama dediğim gibi bir şeyi severek yaptın mı artık o sadece bir iş olmuyor. Gençler benim bu sözlerimi bir yerde okurlarsa unutmasınlar ki hayat çok güzel ve başınıza ne gelirse gelsin kendinize sahip çıkın ve sevdiğiniz işi yapın o zaman hayata tutunursunuz.  Bu yüzden hala boyacılık yapmayı seviyorum ellerim boyacılık yaparken titrememesi benim işime olan sevgimden” diye konuştu.