Mersin’in Bisiklet Branşında Türkiye ve Uluslararası Klasmanda Müsabık Sporcu Yetiştiren Takımı Peloton’s Velespit Mersinli gururumuz Ivan Baranov, "Uluslararası Toros Keçisi 100. Yıl Antalya Tırmanış Yarışında elde ettiği 1.39.19 derecesi ile büyük bir başarıya imza attı.
Bu özel yarış, Toros keçilerinin nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekmeyi amaçlayan bir etkinlik olarak düzenlendi.
Baranov, 35-39 yaş kategorisinde birinci olarak yarışı tamamlarken hem sporcular arasında hem de doğanın korunmasına yönelik bilinç oluşturma açısından önemli bir rol üstlendi.
Yarış ile ilgili Peloton's Velespit kulübü şu açıklamalarda bulundu: “Mersin Spor Kulübümüzün üyeleri bizim için çok değerlidir biz sporcularımızı zaman içerisinde doğru bilgilerle dilimiz döndüğünce geliştirmeye çalışırız. Beceri ve algı pozitif çalıştıkça oldukça iyi sonuçlar aldığımız zamanlar oldu. Küçük ve büyük yeteneklerle aynı zamanda uğraştığımız için bazen küçük bazen de büyük işlere imza atıyoruz. Kulübümüzün de amaçlarından biri olan sıfırdan sporcu yetiştirip profesyonelleştirdiğimiz için bizleri bazen küçük çaplı bazen büyük çaplı organizasyonlarda görmeniz mümkün diyelim.
İvan BARANOV ile bu senenin başında tanıştık. Mersin’de yaşadığını ve kendini geliştirmek için bir kulübe ve takım arkadaşlarına ihtiyacı olduğunu öğrendim yapacağımız antrenmanlar zorlu antrenmanlar olacağı için tecrübeli arkadaşlara ihtiyaç duyduğunu bildiğimizden ben ve Alexander kendisi ile antrenman düzeninde kendisine takım arkadaşı olduk. Zaman zaman Newton sevdalıları grubuyla da müsaitlik durumuna göre bazen antrenmana çıkan Ivan performans durumunu mersinde bulunan en iyi sürücülerle işlemeyi başardı.
Kendisini ve gelişen gelişmekte olan tüm üyelerimizi de çok seviyor başarmaları için onlara yol göstermeye branşlarına güçlendirmeleri için ivmelenmeye devam ediyoruz. Az önce cümlemizden ivme kelimesi çok önemli spor kulübü olarak biz sporcularımızın harekete geçerek ivmelenmesini sağlarız başarmak sporcunun doğru rotada yeteneğini sergilemesiyle ortaya çıkar diyelim. Gelişmekte olan sporcularımızda bu kelimeme kulak vererek günü gelene kadar motivasyonlarını bozmadan ince ince çalışmalara devam etmelidir deyip buradan istikrarlı çalışmanın başarı getirdiğine vurgu yapmış olalım.
Yarışa gelecek olursak 22 Ekim 2023 tarihinde Toros Keçisi 100.Yıl Antalya Tırmanış Yarışı Nesli Tükenmekte Olan Dağ Keçilerinin Yaşam Hassasiyetine Dikkat Çeken ve Cumhuriyetimizi 100 Yılı olgusu ile anlam büyüklüğü bulan bir yarıştır.
Bisiklet branşının sporsal anlamında ise doğru güç transferi hesaplı nabız değerlerine sadık kalma doğru kadans frekansında ilerleme bisikletin bakımlı ve hafif olması gerektiği anlamını taşır. Rakibini de doğru nabız ve güç değerlerinde odaklı takip manasında gelen bir yarıştır.
Başarabilen yeteneklere aramızda görmek bizi her zaman mutlu etiği gibi yine mutlu etti motivasyon kaynağımız oldu. Sporcumuzu tekrardan kutluyor ve başarılarının devamını sağlıklı pedallar iyi günlerde, iyi yerlerde diliyoruz.
Ayrıca Ivan Baranov 'un yarış kazanması için kendi performansını feda eden Ali KARATOPAK 'ada bir teşekkür borçluyuz. Teşekkürler Ali”
Yarışmanın birincisi olan Ivan Baronov ise şu ifadeleri kullandı: “Antrenörüm Ahmet ile bu senenin başında tanıştık bana yoğun antrenman imkân sağlayacak bir ekip kurdu onunla çalışmayı seviyorum ve beni çok geliştiren hamleler yapıyor mersinde böyle bir ekip ile karşılaştığım için çok şanslıyım antrenman bilinci olan bir ekip kolay bulunmuyor tüm yıl çalışmanın sonunda Ağustos’un başında Antalya'daki Toros Keçisi yarışları hakkında bilgi edindim. Yarış rotası, Feslikan zirvesinde sona eren muhteşem dağ yollarını içeriyordu. Bu beni çok etkiledi çünkü bu tür rotaları severim. Bir plan hazırladım ve hazırlıklara başladım. Eğitimlerimi Mersin şehrinin dağ yollarında gerçekleştirdik. Bu, dağ bisikleti sürmeye uyum sağlamamı sağladı.
Cumartesi sabahı Antalya'ya gittik. Akdeniz kıyısındaki yol manzarası çok güzeldi. Varışta yarış rotasını keşfe çıktık. Yarışımızı doğru şekilde planlamak için tırmanışın ana noktalarını belirlememiz önemliydi. Zirvede Antalya'nın harika manzarasına hayran kaldık. Biraz çay içtikten sonra şehre geri döndük. Şehirde, Muratpaşa bölgesinde bisiklet parkurunda hafif bir antrenman yaptık. Antrenmandan sonra organizatörlerin başlangıç brifingini ve kaydını ziyaret ettik ve yarış numaralarını aldık. Sonrasında karbonhidratlı bir akşam yemeği yedik.
Ertesi gün çok erken saatte, saat 6'da kalktık, kahvaltı yaptık ve biraz egzersiz yaptık. Başlangıç köyünde birçok tanıdıkla buluştuk ve festival havasını yaşamak güzeldi.
Yarışa dair biraz bilgi vermek gerekirse, başlangıç Antalya şehrindeki Akdamlar pazarından itibaren sakin bir şekilde başladı. Pazarda yeni bir yapı vardı ve yarışa 10 dakika sonra başlandı.
Ben ikinci başlangıç hattındaydım, önümdeki katılımcı gecikti ve zaman kaybettim, lider grubuna geri dönmem 500 metre kadar sürdü. Sonrasında tırmanış başladı. Yaş grubumdaki bir katılımcıyı yakınımızda gördüm, yaklaşık 10 dakika boyunca yan yana gittik. Daha sonra ona yaş grubumuzun aynı olduğunu bildirdim ve hızı artırdım. 10 dakika sonra rakibimi göremedim, bu yüzden enerjimi korumam gereken daha bir saatlik bir tırmanışın önümüzde olduğunu biliyordum.
İlk beslenme noktasına ulaştığımda, kendimi çok iyi hissettiğim için durmamaya karar verdim, sadece bir muz aldım ve yolda yedim. Beslenme noktasından sonra yol ormanın gölgesindeydi, 1000 metrenin üzerindeydi ve serinlik sağlıyordu, kendimi çok iyi hissettim. Son 5 kilometre en zorlu olanlardı, çünkü 1700 metrenin üzerinde hava boşalıyordu ve eğim yüzde 20'ye kadar ulaşıyordu. Bunun farkındaydım, bu yüzden bu kısmı iyi bir hızla geçmek için gücümü hesapladım.
Bitiş çizgisinde beni destekleyen birçok seyirci vardı, bu çok hoş bir şeydi. Bitişte katılımcıları sıcak yemek, çay ve su bekliyordu. Kutlamalar ve yolculuğun keyfi her zaman vardı. Ödül töreni samimi bir atmosferde gerçekleşti.
Ödül töreninden sonra bisikletlerimizle Antalya'ya indik. Akşam yemeği yedik ve Mersin'e döndük”