“Kekemelik ve Çocuk” başlığı akademik düzeyde ele alındı

“Kekemelik ve Çocuk” başlığı akademik düzeyde ele alındı   cukurovagazetesi.com
İHA

22 Ekim Dünya Kekemeler Günü kapsamında; Dil ve Konuşma Terapistleri Derneği, Kekemeler Derneği ve İstanbul Atlas Üniversitesi iş birliğiyle III. Ulusal Akıcılık Bozuklukları Sempozyumu bu yıl “Kekemelik ve Çocuk” teması ile Atlas Vadi Kampüs’te gerçekleşti.


Kekemelik ve Çocuk konusunun ele alındığı sempozyumda İstanbul Atlas Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Savaş’ın gerçekleştirdiği açılış konuşmasının ardından Kekemeler Derneği üyeleri; çocukluklarında kekemelikle ilgili yaşadıkları deneyimlerini paylaştılar. 

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü öğrencilerinin yoğun katılım gösterdiği sempozyumda; kekemeliğin çocuğun üzerindeki etkisi, kekeleyen çocuğu olan ebeveynlerin duruma nasıl yaklaşması gerektiği, Dil ve Konuşma Terapistlerinin kekemeliği olan çocuklarla çalışırken nelere dikkat etmesi gerektiği gibi konular bilimsel bulgular ve klinik deneyimler ışığında alanında uzman akademisyenler tarafından katılımcılarla paylaşıldı. 

Atlas Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Öğretim Görevlisi Ayşe Nur Koçak çocuklarda kekemelik durumunda, ailenin üzerine düşen görevlerin çok önemli olduğunu vurgulayarak “Aile, bu durumlarda değişimin ilk ve önemli parçasıdır. Aile, çocuk ve terapisti bir yapboz gibi düşünebiliriz. Nasıl ki yapbozu oluşturan bir parça eksik kaldığında yapboz tamamlanamaz, aile, çocuk ve terapistten bir tanesi olmadığında ya da yetersiz kaldığında süreç tamamlanamayacaktır” diye belirtti. Araştırma Görevlisi Şevval Fidan ise “Çocuklarla Kekemeliği Konuşmak” başlıklı sunumunda çocuğun kendini kabul etmesinin önemli olduğunun altını çizdi ve “Kekeleyen çocuğu olan aileler, çocukla kekemelik hakkında konuşmaktan çekinmemeli. Açık ve şeffaf olmak, kekemeliği çocuğa doğru anlatmak çocuğun kendisini tanımasına ve her yönüyle kendisini kabul etmesine yardımcı olacaktır” dedi.