Hükümetlerinin Türkiye, Hindistan ve Çin’i ekonomi alanında stratejik partner olarak belirlediğini kaydeden Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Adem Mohamed Mahmud, Mersinli iş insanlarını ülkesine yatırıma davet etti.
Etiyopya’nın verimli topraklarıyla öne çıktığına işaret eden Mahmud, tekstil, konfeksiyon, madencilik, enerji, turizm ve ilaç sanayinde de önemli yatırım fırsatları bulunduğunu aktardı.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde Etiyopya Ülke Tanıtım Toplantısı düzenlendi. Heyet, toplantı öncesi MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge ile bir araya geldi. Görüşmede Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Adem Mohamed Mahmud’a, Etiyopya’nın Mersin Fahri Konsolosu Bülent Elbeyli, Adana Fahri Konsolosu Yusuf Can Dağtekin ile İzmir Fahri Konsolosu İlhami Yıldırım da eşlik etti. Ticaretin karşılıklı artırılması adına neler yapılabileceğinin değerlendirildiği görüşmede Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, mevcut durumda ticaretin istenen seviyede bulunmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Rakamlara baktığımızda Etiyopya’nın ihracatı 6 milyar dolar. Mersin’in de tek başına ihracatı 5 milyar dolar. Şehir olarak neredeyse bir ülke büyüklüğünde ihracata sahibiz. Etiyopya yalnızca Mersin’le temasını artırsa dahi ticaret güçlü şekilde gelişir. Bu potansiyeli iyi değerlendirmeliyiz.”.
Etiyopya’nın yatırım fırsatları tanıtıldı
Görüşme sonrasında başlayan Ülke Tanıtım Toplantısı’nda üyelere ülkenin ekonomik yapısı hakkında bilgi verilip yatırım olanakları, sanayisi ve yatırımcı destekleri hakkında bilgiler aktarıldı. Etiyopya’nın 120 milyon nüfusla Afrika’nın en kalabalık ikinci ülkesi olduğu belirtilen toplantıda nüfusun yüzde 60’ının ise üreten genç nüfus olduğu vurgulandı. Düşük enerji ve işçilik maliyetlerinin de yatırımcıya önemli avantajlar sunduğu belirtildi. Hükümetin 2025 Vizyonunu belirlediği ifade edilerek bu vizyonun Afrika’nın önde gelen üretim merkezi haline gelmek olduğu ifade edildi. Bunun için Başbakanın odak noktaya yabancı yatırımcıları koyduğu dile getirilerek öncelikli sektörlerde geniş kapsamlı teşvikler planlandığı kaydedildi.
Bucuge: “Bu toplantı karşılıklı yatırımların başlangıcı olsun”
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, iki ülkenin ticari geçmişleri hakkında verdiği kısa bilgi sonrası Mersin’in ekonomik potansiyeline dikkat çekti. Mersin ile Etiyopya arasındaki ticaret hacminin iyi düzeyde olmadığına işaret eden Bucuge şunları söyledi:
“Ancak, gerçekten muhteşem diyebileceğimiz samimi bir ilişkimiz var. Bu içten iletişim mutlaka karşılıklı zenginliğimizin bir parçası olmalıdır. Ekonomik anlamda Etiyopya bizim için birçok sektörümüzü tamamlayan özelliklere ve zenginliklere sahip. Mersin olarak biz de, Etiyopya’nın Kuzey Yarım Küreye ulaşmasında önemli bir köprü olabilecek lojistik imkanlara sahibiz. Mersin, dünyanın kuzeyini güneye, batısını doğuya bağlayan önemli bir kesişme noktasında bulunuyor. Potansiyeli ile yabancı sermayeli firmaların dikkatini çeken ve Türkiye’de en çok yabancı sermayeli yatırımın olduğu önemli ilerden. Arzumuz odur ki bu ziyaret karşılıklı yatırımların ve daha etkin ticaretin bir başlangıcı olur. Etiyopya Mersin’in, Mersin’de Etiyopya’nın potansiyelini tanıdıkça karşılıklı yatırımlar da ticaretimiz de artar. Önemli olan karşılıklı yarar sağlamak, adil ve eşit bir paylaşımı yakalamaktır. Önemli olan bir birimizin güçlü yanlarını kullanarak, halklarımızı daha refah, daha zengin ve birbirini daha iyi tanıyan iki dost millet yapmaktır.”
Mahmud: “Etiyopya, alternatif yerler arayan sanayici için ideal bir destinasyon”
Etiyopya’yı 120 milyonu aşkın nüfusuyla Afrika'da önemli kaynaklara sahip bir büyüme ve yatırım fırsatı ülkesi olarak tanımlayan Büyükelçi Mahmud, “Kalkınma ve refah arayışında olan Etiyopya, 2025 yılına kadar orta gelirli bir ülke olma vizyonundadır” dedi. Bu ekonomik hedefe ulaşmada genel olarak sanayi, özellikle de imalat alt sektörünün önemli rol oynayacağının ön görüldüğünü belirten Mahmud, “Sonuç olarak Etiyopya, kârlı alternatif yerler arayan üretici sanayiler için ideal bir destinasyon haline gelmiştir” ifadesini kullandı.
Etiyopya'nın sanayileşme vizyonu ve nispi avantajlarına dayalı olarak, tekstil ve konfeksiyon, deri ve deri ürünleri, tarımsal işleme ve tarım, temel ilaç ve tıbbi ekipman, madencilik ve enerji, turizm ve daha birçok sektörde belirli yatırım fırsatları bulunduğunu vurgulayan Mahmud şunları söyledi:
“Etiyopya'nın sahip olduğu kaynaklar, elverişli yatırım ve iş ortamı ile Mersin’in üretim kapasitesi ve sahip olduğu büyük potansiyel göz önünde bulundurularak, Etiyopya Büyükelçiliği ve Ticaret Odası işbirliğiyle düzenlenen bu forum, Mersin'in tanınmış firmalarına bir fırsat sunmaktadır. Önemli bir lojistik merkez ve liman kenti olan Mersin, tarım ve gıda sanayi, turizm ve lojistik sektörleriyle ülkenin en önemli ekonomik kalkınma merkezlerinden biri. Mersin, susam, kahve, baharat ve diğer tarım ürünleriyle de Etiyopya'nın ihracat ürünleri için iyi bir yer. Mersinli ve Etiyopyalı iş çevrelerinin ticaret ve yatırımı daha da geliştirmek ve gelecekte çok daha güzel sonuçlar elde etmek için titizlikle çalışmaları konusunda ısrarcıyım.”
Elbeyli: “Etiyopya’ya yatırım Afrika’ya açılımın anahtarı”
Etiyopya’nın Mersin Fahri Konsolosu Bülent Elbeyli ise sunumunda ülkenin son 10 yılda yaklaşık yüzde 10’luk hızlı büyüme oranıyla dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasında yer aldığını bildirdi. “Bu hızlı büyümede Avrupa ve Amerika’daki birçok ülkenin Etiyopya’ya gümrük ve kota uygulamamasının rolü oldukça fazladır” diyen Elbeyli, Etiyopya ile ticari ilişkileri geliştirmenin iki ülkenin de faydasına olacağını vurguladı. Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’nın aynı zamanda Afrika Birliği’nin merkezi olduğunu da kaydeden Elbeyli, Etiyopya’ya yatırımın Afrika’ya açılımın anahtarı olduğunu sözlerine ekledi.