Mersin Büyükşehir Belediyesi, küçük ölçekli balıkçılığa yüzde 100 hibeli boya, yağmurluk, çizme ve tutya desteği veriyor. Son olarak Erdemli Balıkçı Barınağı’nda, Silifke Dalyan’da ve Anamur Koordinasyon Müdürlüğü’nde düzenlenen ‘Küçük Ölçekli Balıkçılığa Malzeme Destek Töreni’ kapsamında, Erdemlili, Silifkeli ve Anamurlu balıkçılar ekipmanlarına kavuştu. Balıkçılar bu seneki av sezonunda, Büyükşehir’in verdiği ekipmanlarla denize açılıyor.
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Destek Büyükşehir’den Kısmet Denizden’ projesi kapsamında Mersin’in Akdeniz, Anamur, Aydıncık, Erdemli, Silifke, Bozyazı ve diğer ilçelerindeki toplam 372 küçük ölçekli balıkçıya boya, tutya, tulum takımı ve çizmeden oluşan ekipman seti desteği sağlanırken; bunların 45 tanesi Erdemli, 50 tanesi Silifke ve 50 tanesi de Anamur ilçelerindeki küçük ölçekli balıkçılara teslim edildi. Girdi maliyetlerinin gün geçtikçe arttığı bugünlerde Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen bu destekler, küçük ölçekli balıkçılara rahat bir nefes aldırıyor.
Şahutoğlu: “Müthiş tarım potansiyeli olan bir ilde yaşıyoruz”
Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, bir tarım kenti olan Mersin'de tarımın her koluna destek vermeye çalıştıklarını ifade eden Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, Erdemli’de yapılan dağıtımda yaptığı konuşmada, bu desteklerden birisinin de denizcilik alanında olduğunu belirterek, “Mersin; 321 kilometre sahile sahip, 3 bin rakıma kadar tarımın olduğu, yaklaşık 86 çeşit ürünün yetiştiği ve bu ürünlerden 9’unda Türkiye birinciliği, yaklaşık 8 tanesinde ikinciliği olan müthiş bir tarım kenti. Erdemli’de tarımsal, hayvansal ve denizcilik alanında ciddi bir üretim var” dedi. ‘Destek Büyükşehir’den Kısmet Denizden’ sloganıyla hayata geçirdikleri proje hakkında konuşan Şahutoğlu, “Bu proje ile beraber, Erdemli’de küçük ölçekli balıkçılık yapan 45, il genelinde ise toplam 372 balıkçımıza, içerisinde boya, tutya, çizme ve tulumun bulunduğu malzeme desteği sunuyoruz. Böylelikle de balıkçılarımızın artan girdi maliyetlerini az olsa düşürmek amacındayız” diye konuştu.
“Son 4,5 yılda tarımsal alanda önemli katkılarımız oldu”
Tarımsal destek kapsamında, özellikle küçük ölçekli üreticileri desteklemeye ve onların yanlarında olmaya çalıştıklarını kaydeden Şahutoğlu, son 4,5 yıl içinde küçükbaş hayvan desteğinden büyükbaş hayvancılara yem desteğine, fide-fidandan sulama borusuna kadar birtakım destekler verdiklerini belirtti. Tüm bunların yanında, balıkçılığın yoğun olduğu bir kent olan Mersin’de balıkçıları da yalnız bırakmalarının düşünülemeyeceğini vurgulayan Şahutoğlu, “Balıkçılıkta artan girdi maliyetlerinin yanı sıra; hem iklimin getirdiği, hem de kaçak avcılığın yarattığı ciddi sıkıntılar var. Biz de bugünlerde balıkçılarımızın yanında olmak, en azından bir destek vermek istedik” ifadelerini kullandı.
“Bu zamana kadar böyle bir destek görmemiştik”
Projeden faydalanan Erdemlili küçük ölçekli balıkçılardan Mustafa Gemalmaz, desteğin kendilerini çok mutlu ettiğini belirterek, “Bu zamana kadar böyle bir destek görmemiştik. Bir teknenin bakımını yapacak kadar almış olduğumuz malzemeler, dışarıda 7-8 bin lira civarında. Böyle yardımlar, hele ki şu zor şartlarda ve ekonomide insanları çok mutlu etti. Yaşam şartlarımız çok zorlaştı. Mazot fiyatları çok yüksek. Masraflarımız çok ağır, balık para etmiyor. Çok zor şartlarda, sadece evimize bir lokma ekmek götürebilmek için mücadele ediyoruz. Bizleri unutmadığı için Başkanımıza çok teşekkür ederiz” dedi.