Mersin Tabip Odası açıklama yaptı

Mersin Tabip Odası açıklama yaptı cukurovagazetesi.com
Esma Erisk

27 Eylül 2023 tarihinde Silifke ve Erdemli Devlet Hastanelerinde gıda zehirlenmesi ön tanısı ile çok sayıda Akkuyu Nükleer Santral İnşaatı çalışanın müracaatı üzerine, İşçi Sağlığı ve İş güvenliği alanında ağırlaşarak devam eden sorunlarla ilgili Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu açıklama yaptı.


Yapılan hiç bir uyarının dikkate alınmadığını belirten Tabip Odası, "Bileşenleri arasında bulunduğumuz Nükleer Karşıtı Platform daha 10 gün önce Akkuyu Nükleer Santral inşaatında 300 den fazla işçinin etkilendiği gıda zehirlenmesi sonrası bir basın açıklaması yapmış ve kapsamlı biçimde yaşanan tüm sorunlara dikkat çekmişti. Bilindiği üzere 2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı yasa ile İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği alanı Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri eliyle taşerona devredilerek tümüyle özelleştirilmiş, iş cinayetlerinin hızla artmasına, iş kazaları ile on binlerce işçinin zarar görmesine neden olunmuş ve meslek hastalığı tanılarının konması neredeyse olanaksız hale getirilmiştir" dedi.

"Gerekli önlemler alınmalı"

Sağlık alanları dahil olmak üzere tüm çalıma alanlarının işçi sağlığını ve iş güvenliği yetersizliğini söyleyen Tabip Odası, "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin tespitine göre 2023 yılının ilk 8 ayında 1255 “İş cinayeti” işlenmiş, sadece Ağustos ayında 201 çalışan hayatını kaybetmiştir. Emeğin ucuzlatılarak, değersizleştirilmesi ile insan sağlığını yok sayarak kalkınma da gelişme de mümkün değildir. İşyeri Hekimleri ve İş Güvenliği Uzmanlarının mesleki bağımsızlığı sağlanmadan ve alandaki OSGB’lerin ticari faaliyetleri ile gerekli önlemlerin alınması mümkün görünmemektedir" şeklinde konuştu.