Mersin’in Anamur ilçesindeki Morca Maðarasý’nda mide kanamasý geçirerek mahsur kalan ve doktorlarýn onay vermesiyle 9 gün sonra tahliye edilen ABD’li bilim adamý Mark Dickey’in tedavisi Mersin Þehir Hastanesi’nde devam ediyor. Dickey, baþarýlý bir þekilde maðaradan kurtarýldýðýný vurgulayarak,
3 Eylül tarihinde Anamur ilçesindeki Morca Maðarasý'na inen ve yaklaþýk bin 276 metre derinlikte mide kanamasý geçirdikten sonra yapýlan tedaviyle doktorlarýn kararý üzerine 12 Eylül'de tahliye edilen Mark Dickey'in tedavisi, helikopterle getirildiði Mersin Þehir Hastanesi'nde sürüyor. Dickey, tedavi gördüðü hastanede doktorlarýn gözetiminde yaþadýðý süreçle ilgili açýklamalarda bulundu.
Mersin Þehir Hastanesi Baþhekimi Bahar Aydýnlý, Türkiye'de deðiþik bir olayla karþý karþýya kaldýklarýný belirterek, "Hem kurtarýlma operasyonu hem de saðlýkla yanýmýzda oturan Mark Dickey nedeniyle farklý bir olay yaþýyoruz. 12 Eylül sabaha karþý Mersin'in Anamur ilçesinde yer alan Morca Maðarasý'ndan zorlukla yapýlan bir kurtarma operasyonu sonucu helikopterle hastanemize getirilen Mark Dickey, acil serviste yapýlan ilk kontrollerinin ardýndan yoðun bakýma yatýþý yapýldý. Tetkik ve tedavileri tamamlandýktan 2 gün sonra da servise alýndý. Tedavisi devam ediyor. Çok þükür saðlýklý, yanýmýzda oturuyor. Biz Mersin Þehir Hastanesi ve Saðlýk Bakanlýðý olarak saðlýk tedavisini sonuna kadar yaptýktan sonra taburcu olmasýný saðlayacaðýz. O zamana kadar kendisi bizim misafirimiz. Çünkü seyahat edeceði mesafenin uzun olacaðýný düþünüyoruz. Bu nedenle saðlýðýnýn tam iyi olduðundan emin olduktan sonra taburcu olmasýna izin vereceðiz" diye konuþtu.
"Hayatta olduðum için þükran duyuyorum"
Konuþmasýna Türkçe olarak "Merhaba Türkiye" diye baþlayan ABD'li daðcý Mark Dickey ise Morca Maðarasý'ndan baþarýlý bir þekilde kurtarýldýðýný vurgulayarak, "Hemen Mersin Þehir Hastanesi'ne getirildim. Düne kadar yoðun bakýmda tedavi alýyordum. Bugün hayatta olduðum için büyük bir þükran duyuyorum. 11 gün boyunca yer altýnda sýkýþýp kalmýþken bir milletin beni izlediðini, ümit ettiðini ve dualarla desteklediðini öðrendim Türkiye. Aslýnda insanlar beni takip etmeye baþlamadan çok önce Türk hükümetinin desteði baþlamýþtý. Ýlk günden itibaren hayatýmý kurtaran, gerekli týbbi malzemeyi bana ulaþtýrarak zorlu bir bin metrelik yolculuðu geri yapmak zorunda kalan, hýzlý ve kararlý adýmlarý için Türk hükümetine teþekkür etmek istiyorum. Bu hayatýmýn ilk kurtuluþu deðildi, üç kurtulmadan biriydi. Sadece Türkiye deðil, tüm dünya da beni takip ediyordu. Uluslararasý maðara kurtarma ekipleri, birçok Türk hükümeti destekleriyle gerçekleþtirilen operasyon son kurtuluþum oldu. Son kurtuluþumda Türk hükümeti ve yetkililerine dünyadan bütün kurtarma ekiplerinin gelmesine izin verdikleri için ayrýca teþekkür ediyorum. Kendilerini riske atan kurtarýcýlar ve saðlýk ekiplerine de ayrýca teþekkür ediyorum. Ben uluslararasý maðaracýlar kurtarma ekibinin bir parçasýyým. Bu sadece benim için deðil, tüm dünyaya da bir örnek. Yani dünya olarak bir araya geldiðimiz zaman neler yapabileceðimizin bir örneði. Mersin Þehir Hastanesi'nde doktorlarýn, çalýþanlarýn inanýlmaz bir bakýmý altýnda iyileþmeye devam edeceðim. Hem mesleki uzmanlýklarý hem de kiþisel ilgileri için onlara ne kadar teþekkür etsem azdýr. Sadece benim için deðil, buraya gelen her hastayla ayný þekilde ilgileniyorlar. Burasý inanýlmaz bir hastane" þeklinde konuþtu.
"Oraya girmemizin en önemli sebebi bilim"
Maðaraya girme sebepleriyle ilgili soru üzerine Dickey, "Türkiye maðaracýlar organizasyonu tarafýndan yürütülen bir keþif aslýnda. Bu maðara keþfinin yapýlmasýnýn en önemli sebebi bilim. Çünkü maðaralar insanlarýn girmediði, insanlarýn ulaþmadýðý yerlerdir. Dolayýsýyla oradan alýnan örnekler, orada yaþayan canlýlar bilim için çok önemli bir keþif oluyor. Aldýðýmýz örneklerin bilime faydasý oluyor" ifadelerini kullandý.
"Morca Maðarasý'na yeniden girmeyi çok isterim"
Maðarada hiç ümitsizliðe kapýlmadýðýnýn altýný çizen Dickey, "Bulunduðun durumun gerçek anlamda farkýna vardýðýn zaman 'Büyük ihtimalle öleceðim' diyebiliyorsunuz ama yine de ümitsizliðe kapýlmadým. Maðara keþiflerine de bundan sonra devam edeceðim. Çünkü aslýnda bu baþýna gelen týbbi durum çok olan bir þey deðil. Bu bir þanssýzlýk. Ýnsanlarýn baþýna hayatýn her alanýnda bir þey gelebilir. Baktýðýnýz zaman maðaracýlýk birçok spor içinde daha güvenli diyebiliriz. Dolayýsýyla devam edeceðim. Morca Maðarasý'na da yeniden girmeyi çok isterim. Amacým oraya geri girip yarýda býraktýðým keþfi tamamlamak istiyorum. Maðaranýn en alt tarafýnda bir gölet var. Orayý geçmek istiyorum. Geçen sene 100 metre týrmandým. Amacým o gölün karþýsýna geçmek" dedi.
Dickey, konuþmasýný yine Türkçe olarak "Teþekkürler Türkiye" sözleriyle tamamladý.
Niþanlýsý Jessica Van Ord ise Mark'ýn hastalýðýnda yanýnda olduðunu dile getirerek, "Hemen dýþarý týrmandým. Beni ne bekleyeceðini bilmiyordum. Gerçekten Türk hükümetinin yardýmý karþýsýnda çok etkilendim. Onlar hemen bana yardým etti, ki ben de hemen inip Mark'a yardým ettim. Ýlk aþamada ben ona yaþayabilmesi için gerekil sývýlarý verdim. Operasyon baþladýðýnda da herkese güveniyordum ve çok rahattým. Çünkü herkes inanýlmaz eðitimliydi ve iþini çok iyi yapýyordu. Birçok ülkeden maðara kurtarýcýlarýný buraya getiren Türk hükümetine de ayrýca teþekkür ediyorum. Burada hastanede de bize çok iyi bakýyorlar. Bu konuda da kendimizi çok þanslý hissediyoruz" ifadelerini kullandý.