TZOB Başkanı Avcı: “Çiftçimizi ezmeyin ekmeğimizle oynamayın”

TZOB Başkanı Avcı: “Çiftçimizi ezmeyin ekmeğimizle oynamayın” cukurovagazetesi.com
Esma Erisk

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü’nün, Ağustos ayının ilk haftasında başlayan mısır hasadı alımı için belirlediği fiyata, Tarsus Ziraat Odası (TZOB) Başkanı Veyis Avcı’dan tepki geldi.


Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, TMO’nun ton başına 6 bin TL olarak belirlediği fiyatın, enflasyona bağlı zam yağmurlarının altında çiftçiyi hiçe sayarak gözden çıkarmak olduğunu söyleyerek, bu karardan dönülmesi gerektiğini vurguladı.

“Milletin vekillerine ve yetkili makamlara buradan haykırıyorum”

Ağustos ayının ilk haftasında Adana ve Hatay’da lokal olarak başlayan ve ülke genelinde yaklaşık yüzde 8 seviyelerinde olan mısır hasadı için TMO, mısır alım fiyatını ton başına 6 bin TL olarak belirledi.

TMO, geçen yıla göre bu yıl mısır üretiminin 8,5 milyon ton olacağının tahmin edildiğini söylerken, ton başına alım fiyatını piyasaları yakından izleyerek, piyasa seviyelerine göre fiyat politikası oluşturduklarını aktardı.

 TMO’nun belirlediği fiyat politikasını Avcı, sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda yer verdiği şu sözlerle eleştirdi; “TMO, mısır ton fiyatını 6 bin TL olarak açıklamış. Geçen yıl 5700 TL olan mısır fiyatına %5 zam vermiş olduğunu görüyoruz. Mazot 40 TL, gübre 18 TL. İlaç ve tohumun yüzde 100 arttığı bir zam yağmuru altında çiftçiyi hiçe sayarak gözden çıkaran bu karardan dönülmesi gerektiğini, başta milletin vekillerine ve yetkili makamlara buradan haykırıyorum” dedi.

Avcı, yanlış olan bu karardan dönülmesi gerektiğini belirterek, “Çiftçimizi ezmeyin ekmeğimizle oynamayın” ifadesine yer verdi.

“Alın terimizi hakkımızı yemeyin”  diyen Avcı, başta Adana ve Mersin milletvekillerine sorunun çözülmesi için seslenerek, hakkaniyetsizliğin düzeltilmesini istedi. Avcı, “Çiftçi hakkını size helal etmiyor haberiniz olsun” sözleriyle paylaşımını sonlandırdı.