Çeyrek asırlık bir serüven: Betik Sahaf

Çeyrek asırlık bir serüven: Betik Sahaf cukurovagazetesi.com

Betik Sahaf’ın sahibi ve işletmecisi olan Eren Kaplancık, Mersin’de doğup lise dönemine kadar Mersin’de yaşamış. İçinde kütüphane olan bir evde büyüyen Kaplancık’ın kitap sevgisi aileden süregelen bir alışkanlık.


Haber- Kader Çetintaş

Ankara Üniversitesinde okuyan Kaplancık, üniversitedeyken ekonomik bir kriz yaşayıp kitaplarını satmak zorunda kalmış. Üniversitenin sonunda sahaflığın kendine göre bir iş olduğunu düşünerek Mersin’e gelip sahaflık serüvenine adım atmış.

“Satmaktan çok kitap almayı seviyorum”

Üniversite okumanın kendine göre bir şey olmadığını son sınıfta fark eden Eren Kaplancık sahafı ve kendisi hakkında şu ifadeleri kullandı;” İki boyutlu müşteriye sahibim, ucuz ikinci el kitap almak isteyenler ve nadir bulunan koleksiyon kitaplarını arayan insanlar. Kitap satarken üzülüyorum. Bazen kitap satmaya kıyamıyorum. İşin özü kitabı sevmek, kitaba sahip olma isteği. Esas olan kitap satın almanın heyecanıdır. Hasan Ali Yücel’in; alacaksan kitap al satacaksan kitap sat diye bir cümlesi var bir kitabında bu cümle benim için çok önemli oldu. Satmaktan çok kitap almayı seviyorum. Yaşamımı zevk alarak sürdüren bir uğraş”.

 

“İnsanların evinde kitaplık bir büfedeki nadir eşyalar haline gelecek”

25 yıldır sahaflık yapan Kaplancık;” Sahaflık ölecek bir meslek değil. E-kitaplar da gelse dijitale de kaysa kitap aynı zamanda bir obje bir süs eşyasıdır. Kitap sadece okumak için kullanılan bir şey değil. İlerde insanların evinde kitaplık bir büfedeki nadir eşyalar haline gelecek diye düşünüyorum. 300-400 kitap ile başladım ancak şu an yaklaşık 100 bin kitaba sahibim. Ölünceye kadar bu işi yapacağım, vazgeçeceğimi düşünmüyorum” dedi.