“Çocuk işçiliği acil çözüm bekliyor”

“Çocuk işçiliği acil çözüm bekliyor” cukurovagazetesi.com

‘12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’ kapsamında Mersin Çocuk Hakları Derneği’nden basın açıklamada yapıldı. Yapılan açıklamada, çocuk işçiliğinin tüm dünyada acil çözüm bekleyen sorunlardan biri olduğunu belirtilerek, “Çocukların birer yetişkin gibi sırtlarında hayatın yüküyle değil de çocukça sevinçlerle ve coşkularla yaşamaları için üzerimize düşeni hemen şimdi yapmalıyız” denildi.


Haber- Mehmet Çetin

‘12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’ kapsamında Mersin Çocuk Hakları Derneği Başkanı Sabahat Aslan bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında çocuk işçiliğinin tüm dünyada acil çözüm bekleyen sorunlardan biri olduğunu belirten Aslan, “Bugün milyonlarca çocuk, çalıştığı için düşlerini yaşayamamakta “çocuk olma hakkını” kullanamamakta, eğitim hakkından yararlanamamaktadır. Çocukların erken yaşlarda çalışma yaşamında yer almaları, çeşitli alan ve işkollarında çalışan çocuk sayısının artması, ülkemizde önemli bir toplumsal sorun haline gelmiştir” ifadelerine yer verdi.

“ Çocuk işçiliği, emek sömürüsünün en vahşi biçimidir”

 

Açıklamanın devamında çocukların en çok çalıştırıldıkları alanları sıralayan Aslan, “Tarım, sanayi, sosyal ve kişisel hizmetler, ticaret, lokanta, otel hizmetleri ve sokaklardır. Bazı işkollarındaki İşverenler de çalıştırmak için özellikle çocukları tercih etmektedirler. Bunu sebebi, çocukların düşük ücretle çalışmaları ve kolayca işten atılabilmeleridir. Ayrıca çocuklar işyerlerinde sigortasız olarak çalıştırılmakta, dolayısıyla işverene ucuz işgücü sağlamaktadır. Çocuk işçiliği, emek sömürüsünün en vahşi biçimidir” dedi.

“Herkesi göreve davet ediyoruz”

Ekonomik ve sosyal koşulların iyileştirilmesiyle birlikte çocuk işçiliğinin büyük oranda azalacağını belirten Aslan son olarak şunları ekledi, “Bu toplumsal soruna karşı hepimiz duyarlı olmalı, çocuk işçiliğine karşı toplum olarak mücadele vermeliyiz. Çocukların birer yetişkin gibi sırtlarında hayatın yüküyle değil de çocukça sevinçlerle ve coşkularla yaşamaları için üzerimize düşeni hemen şimdi yapmalıyız. Çocuklarımızın haklarına sahip çıkarak onları korumak, çalışmaları yerine okullarda eğitim almalarını sağlamak için herkesi göreve davet ediyoruz” dedi.