“Elektrik tüketiminin yüzde 10’u buradan karşılanacak”

 “Elektrik tüketiminin yüzde 10’u buradan karşılanacak” cukurovagazetesi.com

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin dün ilk yakıt yükleme töreni gerçekleştirildi. Törene daha öncesinde bizzat katılacağı açıklanan Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, telekonferans yöntemi ile bağlandı. Törende konuşan Erdoğan, Akkuyu NGS’nin üretime geçmesinden bir önceki aşamada olduklarını belirterek şöyle devam etti, “Nükleer yakıtların santral sahasına getirilmesine şahitlik ediyoruz. Artık Akkuyu nükleer tesis hüviyeti kazanmıştır. Elektrik tüketiminin yüzde 10’u buradan karşılanacak” ifadelerine yer verdi.


Haber-Mehmet Çetin

Akkuyu NGS ilk yakıt yükleme töreni dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telekonferans yöntemi ile katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’yi dünyanın nükleer güç sahibi ülkeler arasına sokacak hamleyi yaptıklarını belirterek şöyle devam etti, “Bu törenle milletimize olan bir sözümüzü gerçekleştirmiş oluyoruz. Akkuyu NGS'nin üretime geçmesinden bir önceki aşaması olan nükleer yakıtların santral sahasına getirilmesine şahitlik ediyoruz. Artık Akkuyu nükleer tesis hüviyeti kazanmıştır” dedi.

“Ülkemizin elektrik tüketiminin yüzde 10'u buradan karşılanacaktır”

Akkuyu NGS’nin kapasitesinden bahseden Erdoğan, “Her biri 1200 megawatt güce sahip 4 reaktörlü santral inşa ediyoruz. Akkuyu Rusya ile aramızdaki en büyük ortak yatırımdır. 20 milyar dolarlık proje Rosatom tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir. 2028'e kadar santral hizmete girecektir. Ülkemizin elektrik tüketiminin yüzde 10'u buradan karşılanacaktır. Burada tam kapasitede 35 milyar kilowatt saat elektrik üretilecektir. Bu proje ile ikinci ve üçüncü santrallerimiz için de en kısa sürede harekete geçeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise konuşmasında , “Akkuyu NGS Türkiye ve Rusya arasında en büyük ortak proje. Akkuyu'da bu denli bir aşamaya gelindiği için sizleri tebrik ediyorum. Akkuyu'da dünyanın en büyük nükleer santralini kuruyoruz” dedi.