Yücesoy, “Akkuyu Nükleer’in Seçim Propagandası Haline Getirilmesi Kabul Edilemez”

Yücesoy, “Akkuyu Nükleer’in Seçim Propagandası Haline Getirilmesi Kabul Edilemez” cukurovagazetesi.com

Bugün Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayip Erdoğan’ın katılımı ile Akkuyu Nükleer Güç Santraline yakıt yüklemesi yapılacak. Yakıt yüklemesi için çevrecilerden tepkiler sürerken Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İbrahim Yücesoy yazılı bir açıklama yaparak, “Nükleer gibi çok önemli ve riskli bir konunun aceleyle ve tedbirler göz ardı edilerek seçim propagandası haline getirilmesi kabul edilemez. Akkuyu nükleer güç santrali ülke için daha büyük sorunlara neden olmadan bu projeden vazgeçilmelidir” dedi.


Haber- Sinem Erkiz

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayip Erdoğan’ın katılımı ile Akkuyu Nükleer Güç Santraline bugün yakıt yüklemesi yapılacak. Rusya’nın Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de video konferans ile katılım sağlayarak tören yapılacak. Bununla birlikte inşaatı devam eden santral “nükleer tesis” statüsünü kazanacak.

Yücesoy, “Seçim propagandası malzemesi haline getirildi”

Akkuyu Nükleer’e yapılacak yakıt yüklemesi öncesinde çevrecilerden tepkiler sürüyor. TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İbrahim Yücesoy yazılı bir açıklaması yayınladı. ‘Akkuyu nükleer güç santralına yakıt yüklemesi yapılmamalıdır’ başlığı ile paylaşılan açıklamada, iktidarın yaklaşan seçim öncesinde yapımı devam projelerinin bir seçim propagandasına çevirmek için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Yücesoy, “Proje aşamasından itibaren toplumun büyük itirazlarıyla karşılaşan, inşaat süreçlerinde hatalı imalatlar nedeniyle endişeleri artıran Akkuyu Nükleer Güç Santrali de bu seçim propagandasının malzemelerinden birisi haline getirilmiş durumda” açıklamasını yaptı.

Yücesoy, “Siyasi niteliği ön planda”

Yapımına devam edilen Akkuyu NGS’nin, Türkiye için gerekli bir tesis olmadığını belirten Yücesoy, “Projenin siyasal niteliğinin ön planda olduğu, Türkiye tarafında yeterli hazırlık olmadığından projenin denetiminin gereken düzeyde yapılamayacağı, toplum açısından çok yüksek maliyetli olduğu ve bir kaza durumunda ayni Çernobil ve Fukuşima kazalarında olduğu gibi çok büyük felaketlere neden olacağı başta TMMOB olmak üzere birçok kuruluş tarafından yıllarca dile getirildi ve ilgililer uyarıldı. Tüm bu uyarıları kulak arkası eden AKP hükümetlerinin teşvikleri ile Akkuyu nükleer güç santralı yakıt yüklemesi yapılacağı söylenen bir aşamaya getirildi. TMMOB ve bilim insanlarının uyarılarının dikkate alınmamasının ne denli büyük felaketlere yol açtığını çok kısa süre önce acı biçimde deneyimledik” ifadelerini kullandı.

“Güvenlik nasıl sağlanacaktır”

Akkuyu NGS’nin birinci ünitesinin yakıt yüklemesi yapılabilecek seviyeye gelip gelmediği konusunda tereddütler olduğunu belirterek, “Resmi makamlar tarafından yayınlanan şantiye görüntü ve videolarından anlaşıldığı kadarı ile Akkuyu NGS inşaat sahası nükleer tesis niteliği kazanabilecek durumda değildir. Öncelikle devreye alınacağı söylenen birinci reaktör bölgesinin her kısmında çalışmalar devam etmektedir. Bu durumdaki bir şantiyeye nükleer taze yakıt nasıl, hangi özel güvenlik önlemleri ile nereden ve ne yolla getirilecektir, getirilmesi durumunda nerede ve ne şekilde depolanacaktır, nükleer yakıtın depolandığı bir şantiyede güvenlik nasıl sağlanacaktır?” dedi.

“Bu projeden vazgeçilmelidir”

‘Akkuyu NGS şantiyesinde yapılacak gösterişli bir şov ile gerçekler karartılacak, yurttaşlar sahte bir başarı hikayesi ile yanıltılacaktır’ diyen Yücesoy son olarak şunları ekledi, “Nükleer gibi çok önemli ve riskli bir konunun aceleyle ve tedbirler göz ardı edilerek seçim propagandası haline getirilmesi kabul edilemez. Bir ülkeye nükleer santral yaparak elektrik üretmek övünülecek değil ancak çaresizlikten yaptık denecek bir iştir. Başka kaynaklardan elektrik üretmek varken nükleer santrale yönelmek hiçbir ülke için doğru bir seçenek değildir. Başka olanaklar varken ülkemizi nükleer risk altına sokmak sorunları arttırmak anlamındadır. Akkuyu nükleer güç santrali ülke için daha büyük sorunlara neden olmadan bu projeden vazgeçilmelidir” diyerek tamamladı.