“ANA KONTEYNER LİMANI’NIN BEKLİYORUZ”

“ANA KONTEYNER LİMANI’NIN BEKLİYORUZ” cukurovagazetesi.com

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 3 No’lu Hububat ve Bakliyatın İşlenmesi ve Ticareti Meslek Komitesi, Mersin için söz verilen ana konteyner limanının vakit kaybedilmeden hayata geçirilmesi çağrıda bulundu.


Haber- Esen Çalıcı

 MTSO 3 No’lu Hububat ve Bakliyatın İşlenmesi ve Ticareti Meslek Komitesi, Mersin dış ticaretinde önemli yere sahip olan bakliyat sektöründe, dış ticaret faaliyetlerini hızlandırmak ve aynı zamanda maliyetleri düşürülebilmesi için Mersin’e söz verilen ama Adana’ya kaydırılan Ana Konteyner Limanı’nın hayata geçirilmesi için çağrıda bulundu.

3 No’lu Komite sektörü değerlendirdi

MTSO 3 No’lu Hububat ve Bakliyatın İşlenmesi ve Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Beşir Sevimli’nin yanı sıra Başkan Yardımcısı Hayrettin Parlak, Meclis Üyeleri Sezgin Fettahoğlu, Ali Şükrü Nephanoğlu, Şahin Sayılır ile Komite Üyeleri Erdem Mercan ve Mohamad İdber sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulunurken birçok konu ele alındı. Sektörün sorunlarının önemli bir bölümünün çözümü için üretimde planlama gerektiği konusunda görüş birliğine de varan üyeler, bir taraftan giderek artan kuraklığa dayanıklı yeni çeşitlerin geliştirilip üretiminin desteklenmesi gerektiğini söylerken diğer taraftan üretilen bu ürünlerin ticaretinin daha hızlı gerçekleştirilebilmesi için Mersin’e söz verilen ana konteyner limanının da hayata geçirilmesini istedi.

Savaşlar bakliyat sektörünü nasıl etkiledi?

Komite Başkanı Mehmet Beşir Sevimli, bakliyat sektörünün değerlendirerek şunları söyledi, “Mersin olarak maalesef savaşların yoğun yaşandığı bir coğrafyadayız. Önceki yıllarda Ortadoğu’da yaşanan savaşlar söz konusuydu. Bu sürecin sektörümüze yansımaları farklı olmuştu. BM aracılığıyla savaş bölgelerine, bölge halkının ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına bakliyat tedarik eden çok sayıda firmamız oldu. Rusya – Ukrayna Savaşı ise sektörü çok daha farklı etkiledi. Kuzeyde yağlık ay çekirdeğinde, soya, buğday, mısır ve bezelyede en büyük tedarikçi Ukrayna. Savaşın başlamasıyla birlikte ilk zamanlarda bu ürünleri getirmekte oldukça zorlandık. İthal edilen ay çekirdeğinin yarısına yakınının ülkemize Ukrayna’dan geldiği düşünülecek olursa sorunun ne kadar ciddi boyutlara ulaşabileceği daha net anlaşılacaktır. Ancak hükümetler arası kurulan diyalog sonrası oluşturulan tarım koridoru ile bu sorun büyümeden çözüldü ve rahat nefes alabildik”

Parlak, “Doğru planlama yapılmalı”

Komite Başkan Yardımcısı Hayrettin Parlak, sektöre ilişkin doğru planlamaların önemine değinerek, “Şu anda nohut, yeşil mercimek ya da fasulyede rekolteler geçen yılın altında ancak mısır ya da ayçiçeği önceki yıla göre 4-5 kat artarak rekor kırdı. Bunun yerine doğru planlama ile tüm ürünlerden ihtiyacı karşılayacak ölçülerde üretebilmeliyiz. Doğru bir planlama yapılıp çiftçiye yol gösterilirse doğru noktalarda doğru ürünlerin yetiştirilmesi de mümkün olur. Örneğin çok sulak bir bölge olmamasına rağmen Konyalı çiftçiler buğday ekimini bırakıp sadece destek veriliyor diye daha çok su isteyen mısır üretimini tercih etmez yapılacak planlamaya uyar” değerlendirmesini yaptı.

Fettahoğlu, “Mersin’de ikinci bir liman mutlaka gerekli”

MTSO 3 No’lu Komite Meclis Üyesi Sezgin Fettahoğlu’da, Mersin’in dünya bakliyat ticaretinde önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekerek, “Mersin Limanı’nda kapasite artık doldu ve gelen talebe hızlı yanıt verebilmek zorlaştı. Şu anda gemiler en az bir hafta 10 gün sıra bekliyor. Bundan kaynaklı demoraj cezaları ödemek zorunda kalıyoruz. Mersin ticaretinin artabilmesi için Ana Konteyner Limanı’nın vakit kaybedilmeden yapılmasını bekliyoruz. Bu durum hem işlemlerimizi hızlandıracağı için ticaretimizi artıracak hem de maliyetlerimizi düşüreceği için sağlayacağımız rekabetçi fiyatlar nedeniyle de ürünlerimize talebi artıracak. Türkiye ekonomisi dış ticaretle büyüyor. Bu konuda ülke olarak hedeflerimiz var. Mersin de bir dış ticaret kenti ve ülke hedefleriyle paralel hedeflere sahibiz. O nedenle gerek kentimizin gerekse ülkemizin dış ticaretinin büyümesine katkı sunacak yatırımlara da öncelik verilmesi şart” ifadelerini kullandı.