Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz ay açıklanan ve Kasım ile Ocak aylarını baz alan, 3 aylık ‘Meteorolojik Kuraklık Haritası’nda’ endişe veren kuraklık ve susuzluk riski ülke genelinde beklenen yağışların gelmesi ile yerini tebessüme bıraktı. Kuraklık ve susuzluk hala ciddi tehlike olarak kapıda dururken Mersin’de ve ülke genelinde beklenen yağışların gelmesi ile alarm veren barajların da su tutması bekleniyor.
Haber- Esen Çalıcı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından geçtiğimiz Şubat ayında paylaşılan verilerde Kasım 2022 ve Ocak 2023 dönemleri arasındaki son 3 ayın Meteorolojik Kuraklık Haritasında, Türkiye’nin büyük bir bölümü koyu kahverengi ile gösterilerek, ‘olağanüstü kuraklı’ seviyesi riski altındaki iller olarak paylaşılmıştı. Bu verilerde ‘olağanüstü kuraklık’ seviyesi altındaki iller arasında İstanbul, Kocaeli, Bursa, Konya, Ankara, Yalova, Kütahya, Afyonkarahisar, Karaman, Osmaniye, Bayburt, Erzincan, Ağrı, Muş ve Mersin vardı.
Su ve kuraklık Mersin Meclisini de taşınmıştı
Kış ayalarının yağışsız geçmesinden kaynaklı kuraklık ve barajlardaki su seviyesi uzun bir süredir alarm veriyordu. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mart ayı 2. Birleşiminde de gündeme gelen ve yoğun bir şekilde konuşularak yaşanabilecek bir su sıkıntısına dikkat çekilmişti. Meclis üyeleri konuyu gündeme taşımış ve belediyenin gerekli önlemleri alması konusunda fikir alışverişlerinde bulunmuştu. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, meclis üyelerinin su ve kuraklık tehdidi karşısındaki konuşmalarından sonra açıklama yaparak, “Hem içme suyu anlamında bize sıkıntı yaratabilecek hem de tarımsal anlamda önemli bir süreç yaşıyoruz. Bunların tabi fiili kullanımında tedbirler alınabilir. Havuzlar ya da tarımsal sulamada dönüşümlü sulama, vahşi sulamadan imtina edilmesi; bu yıl belki de kuraklı dolayısıyla süratle; ben Tarım Bakanı olsam çok hızlı kaynak ayırır derim ki damlama sulama sistemi yapacak olan hemen getirsin evraklarını biz bir şey verelim de bu yıl böyle geçecek. Çünkü vahşi sulamayla damlama sulama farklı bir su tüketimi ile aynı sonucu aldığınız iki sulama şekli” ifadelerini kullanmıştı.
Mersin’deki barajların doluluk oranı
Birleşimde, Mersin de ki baraj doluluk oranları hakkında da bilgi veren Seçer, “Şu anda Berdan Barajı’nda yüzde 24’lük bir doluluk var. Pamukluk Barajı’nda da yüzde 34,8’lik doluluk oranı var. Bunlar DSİ referanslı rakamlar” ifadelerini kullanmıştı.
Yağışlar geldi
Yağışların yetersizliği ve kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya olan Türkiye’de geçtiğimiz hafta Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından sevindirici haber gelmiş ve ülke genelinde yağışların beklenildiği bildirilmişti. Dün sabah saatlerinden itibaren ülke genelini etkisi altına alan yağışlar hem vatandaşların hem de çiftçilerin yüzü güldürdü. Ülke genelinde yer yer kar olarak devam eden yağışlar yer yerde sağanak yağışlar şeklinde görüldü.
Mersin hafta boyunca yağışlı olacak
Ülke genelini etkisi altına alan yağışlar Mersin’i de etkisi altına aldı. Mersin’de dün sabah saatlerinde başlayan yağışlar, Mersin Meteoroloji İl Müdürlüğü tahminlerine göre hafta boyunca il genelinde devam etmesi bekleniyor. Tahminlere göre, Pazartesi günü itibari ile başlayan yağışlar, Salı gününde de devam edecek. Çarşamba günü Mersin’de yağışların etkisinin düşürmesi beklenirken, Perşembe gününden itibaren yoğun bir sağanak yağış bekleniyor. Perşembe günü Mersin’de yağışlar etkisini artıracak ve metrekareye 6-20 mm arasında yağış düşeceği tahmin ediliyor. Meteoroloji tahminlerine göre Cuma günüde devam edecek yağışlar ülkenin batısında ve Mersin’de sağanak yağış olarak görülecek. Cumartesi günü’de Mersin de ve ülke genelinde metre kareye 6 ile 20 mm arasında yağış düşmesi bekleniyor.
Yaz ayları çetin geçecek
Hafta boyunca sürecek olan yağışlar ile beraber ülke genelinde barajların doluluk oranlarında yükselmesi bekleniyor. Öte yandan beklenen yağışlar gelse de uzmanlar yaz ayarlının çetin geçeceği ve su sıkıntısının yaşanabileceğini belirtiyor. Uzmanlar ayrıca her ne kadar, barajlar için kar yağışlarının hayati öneme sahip olduğunu belirtse de, Mart ayı ve kış aylarının sonu olması sebebi ile kar yağışları mevsim şartları elverişli değil.