81 il baro başkanı deprem gündemi ile Ankara’da toplandı

81 il baro başkanı deprem gündemi ile Ankara’da toplandı cukurovagazetesi.com

Türkiye Barolar Birliği (TBB) 50. Baro Başkanları Toplantısı, 81 il baro başkanın katılımı ile Ankara’da gerçekleşti. Mersin Baro Başkanı Gazi Özdemir’in de katıldığı toplantıda sonuç bildirgesi yayınlandı. Sonuç bildirgesinde depremden sonra yapılacak soruşturma ve kovuşturma sürecinde en üst düzey sorumlular dahil tüm sorumluların yargı önünde hesap vermesi için TBB’nin kararlılık içerisinde olacağı bildirildi.


Haber- Fırat Tatlı

Türkiye Barolar Birliği 50. Baro Başkanları Toplantısı, Ankara’da 81 ilin baro başkanları ile birlikte Özdemir Özok Konferans Salonunda toplantı gerçekleştirildi. Mersin Baro Başkanı Gazi Özdemir’inde katılım sağladığı toplantının gündemi deprem afetinden sonra yurttaşların sorunları ve yapılması gerekenler görüşüldü.

“Sorumluların hesap vermesi için kararlılık içerisindeyiz”

Toplantıdan sonra TBB ve 81 ilin baro başkanları tarafından ortak bir bildiri yayınlandı. Bildiride, ilk olarak hayatını kaybeden 45 bin vatandaş ve bunların içerisinde hayatını kaybeden 116 avukata baş sağlığı dilekleri iletildikten sonra şu ifadeler yer aldı, “Bizler, ülkemize ve ulusumuza sorumluluğumuzun gereği olarak cezasızlıkla mücadelede başta delillerin eksiksiz toplanması olmak üzere etkin bir soruşturma ve kovuşturma süreci neticesinde en üst düzey sorumlular dahil tüm sorumluların yargı önünde hesap vermesi için tam bir kararlılık içerisindeyiz” ifadeleri yer aldı.

“Adli ve idari yargılamaların yürütülmesinin takipçisi olacağız”

Deprem bölgesinde bulunan yüzlerce gönüllü avukatın delillerin toplanması, tespitlerin yapılması, adaletin tecelli etmesi için çalışmakta olduğu belirtilen bildiride, “Etkin bir soruşturma sürecinin yürütülmesinin yargılamanın en önemli unsuru olduğunun bilinciyle yurttaşlarımızın haklarını savunmaya devam etmektedirler. Cezasızlıkla mücadele kapsamında, süreçteki her türlü ihmal neticesinde meydana gelen ölüm, yaralanma ve maddi kayıplara ilişkin etkin soruşturma ile adli ve idari yargılamaların yürütülmesinin takipçisi olacağız. Adalet Bakanlığı ile diğer ilgili bakanlıklar ve kurumların, TBB ve Barolar tarafından depremden etkilenen avukatların desteklenmesi için önerdiği çözümleri acilen hayata geçirmeleri beklenmektedir” şeklinde belirtildi.

“Çözüm önerileri”

Bildirinin devamında öneriler sıralanarak, “Bu kapsamda;

*Depremden etkilenen meslektaşlarımızın; birikmiş adli yardım ödemelerinin bir an önce ödenmesi gerekmektedir. Bu nedenle daha önce çok sefer dile getirdiğimiz birikmiş ücretlerin ödenmesi için gerekli ek ödenek talebimiz ivedilikle karşılanmalıdır.

*Depremden etkilenen yurttaşların ciddi sayılarda adli yardım başvurusu yapacakları öngörülerek, deprem bölgesi için ayrı bir adli yardım bütçesi oluşturulmasına ve 4539 sayılı Kanun uyarınca uygulanacak adli müzaharetin avukatlık ücretini de kapsayacak şekilde uygulanmasına ilişkin önerilerimiz gündeme alınmalıdır.

*Meslektaşlarımızın kamu kurumlarından almaya hak kazandıkları karşı vekalet ücreti alacakları gecikmeksizin ödenmelidir.

*Deprem bölgesindeki meslektaşların BAĞ-KUR ve SGK prim borçları ile cezaları sosyal haklarına halel gelmeksizin silinmeli ve çalışmaya başlayacakları tarihten itibaren 3 yıl süreyle prim ödeme yükümlülüğünden muaf tutulmaları gerekmektedir.

*Bu durumdaki meslektaşlarımızın her türlü vergi borçları ile cezalarının silinmesi ve çalışmaya başlayacakları tarihten itibaren 3 yıl süreyle vergi ödeme yükümlülüğünden muaf tutulmaları sağlanmalıdır.

*Başka barolara nakil yaptıranlar da dahil olmak üzere avukat stajyerlerine staj süreleri boyunca, avukatlara 3 yıl süreyle aylık ödeme için düzenleme yapılmalıdır.

*Depremden zarar gören illerdeki meslektaşlarımızdan talep edenlerin kamuda avukat olarak görev alabilmeleri, avukatlıktan hakimliğe geçiş kriterleri çerçevesinde sınavsız olarak hakim savcı yardımcılığı kadrolarına atanmaları, getirilmesi öngörülen noter yardımcılığı için kadro sağlanması ve belediyelerde istihdam olanağı getirilmesi konularında çalışmalar yürütülmelidir.

*Depremden etkilenen meslektaşların, önceki birikmiş kamusal borçları nedeniyle banka hesaplarında bulunan kısıtlamalar kendilerine verilecek nakdi yardımlara ulaşmasını teminen kaldırılmalıdır” açıklaması yapıldı.

“Hiçbir meslektaşımız yalnız, hiçbir yurttaş savunmasız kalmayacaktır”

Sonuç bildirinin devamında, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile iş birliği içerisinde hukuki ve bilimsel çalışmaların yürütüleceğinin ifade edilerek , “TBB Deprem Koordinasyon Merkezi, alanındaki uzman meslektaşlarımızın da katılımıyla oluşturacağı Deprem Hukuku Komisyonu ile hukuk ve idari yargı aşamalarında görev alacak barolarımıza ve avukatlarımıza destek olmak üzere hukuki sürecin her aşamasında faaliyet yürütecek ve hiçbir meslektaşımız yalnız, hiçbir yurttaş savunmasız kalmayacaktır” denildi.