MERSİN’DE GÖÇ ALARMINDAN SONRA KURAKLIK ALARMI

MERSİN’DE GÖÇ ALARMINDAN SONRA  KURAKLIK ALARMI cukurovagazetesi.com

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Kasım ve Ocak aylarını içeren 3 aylık ‘Meteorolojik Kuraklık Haritası’ paylaşıldı. Mersin bu haritada siyah renkle gösterilerek en yüksek seviye olan ‘olağanüstü kuraklık’ seviyesinde olan iller arasında gösterildi. Deprem felaketinden sonra yoğun bir şekilde göç alan Mersin’de, artan su tüketimi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MESKİ) raporlarına bile yansırken artan nüfus ve yüksek kuraklık tehlikesi Mersin için yaz aylarında tehlike çanlarının çalacağına işaret etti.


Haber- Fırat Tatlı

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7,7 ve 7,6’lık depremlerden sonra afet bölgesinde yaraları sarmak için çalışıyor. Toplamda 10 ili vuran büyük depremlerden sonra on binlerce kişi hayatını kaybederken milyonlarca kişi ise depremlerden doğrudan etkilendi. Deprem felaketinin yaralarını saramaya çalıştığımız bu günlerde Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından korkutan bir veri paylaşıldı. MGM paylaştığı ve Kasım 2022 ile Ocak 2023 dönemleri arasındaki son 3 ayın Meteorolojik Kuraklık Haritası paylaşıldı. Kuraklık Haritasında ülkenin yarısına yakını koyu kahverengi ile gösterilerek, ‘olağanüstü kuraklı’ seviyesi teşkil eden iller olarak paylaşıldı.

MERSİN KURAKLIK İÇİN ALARM VERİYOR

Paylaşılan verilerde İstanbul, Kocaeli, Bursa, Konya, Ankara, Yalova, Kütahya, Afyonkarahisar, Karaman, Osmaniye, Bayburt, Erzincan, Ağrı, Muş, ‘olağanüstü kuraklık’ uyarısı veren iller olurken Mersin’de bu illerin içerisinde yer aldı.

BERDAN BARAJI DOLUK ORANI YÜZDE 13,9

Türkiye son yıllarda benzeri görülmemiş bir kuraklık ile karşı karşıya kalmışken bu durum uzun bir süredir ciddi bir alarm veriyordu.  Özellikle Şubat ayının bittiği bu günlerde mevsim normallerinin üzerimde seyreden sıcaklıklar ve beklenen yağışlarının yaşanmaması tüm yurtta barajların su seviyelerinde alarm vermişti. MGM’nin 3 aylık Kuraklık Haritası’na da yansıyan verilerde, Mersin’inde ciddi bir şekilde alarm verdiği görüldü. Özellikle Mersin’e içme suyu sağlayan ve Tarsus’ta bulunan Berdan Barajı’nın, Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) Şeffaflık Platformu tarafından 24 Şubat tarihinde paylaşılan verilere göre su seviyesi yüzde 13,9 olarak paylaşıldı. Kış ayı olmasına rağmen düşük yüzde de olan baraj doluluk oranı endişeleri de beraberinde getiriyor.

MERSİN’E 400 BİN DEPREMZEDE GELDİ

6 Şubat tarihinde yaşanan ve 14 milyon kişiyi etkileyen iki büyük depremden sonra afet bölgelerinden yoğun bir göç başlamış ve göç edilen illerin başında ise Mersin yer almıştı. Depremden sonra Mersin’e yaklaşık olarak 400 bin civarında depremzedenin geldiği düşünülürken bu rakamlar Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in açıkladığı kentteki su tüketimine de yansımıştı.

SU SİSTEMİ ÇÖKEBİLİR UYARISI

Seçer, geçtiğimiz günlerde FOX TV ekranlarına konuk olmuş ve Mersin’e merkezi yönetimin yatırım yardımı yapması gerektiğini söylemiş, Pamukluk Barajı gibi geciken yatırımlarında bir an önce tamamlanması gerektiğine dikkat çekmişti. Seçer programda, Pamukluk Barajı’nın içme suyu, arıtma tesisi ve isale hattının DSİ tarafından yapılıp Büyükşehir’e devredilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Yıllardır bunun girişimi var ama bir arpa boyu yol alınamamış. İşte nüfus arttı. MESKİ idaresinden; ‘Başkanım her an sistem çökebilir’ diyorlar. Nasıl çökebilir? Çünkü biz Mersin’in içme suyunu buradan 40-50 kilometre geriden, Berdan Havzası’ndan elektrik enerjisi vasıtasıyla vatandaşlarımıza aktarıyoruz. Her an sistem hava yapabilir, çünkü ani nüfus yoğunluğundan dolayı çok yoğun su tüketimi var ve sistem kilitleyebilir. Bakın dün geciken projeler bugün nasıl karşımıza çıkıyor?” diye konuşmuştu.

MERSİN DE SU SIKINTISI KAPIDA MI?

Depremden sonra yoğun bir göç alan Mersin’de şehrin kaynaklarının yetip yetmeyeceği yönünde tartışmalar sürerken şimdi ise MGM tarafından paylaşılan Kuraklık Haritası’nda kenttin ‘olağanüstü kuraklık’ riski ile karşı karşıya olduğu görüldü. Kent yoğun bir göç krizi ile karşı karşıya kalırken yaşanan göçün etkisi, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MESKİ) raporlarında artan su tüketimine de yansımıştı. Yaşana nüfus patlaması ve kuraklık riski ile beraber Mersin’inin bahar ve yaz aylarında olası bir su sıkıntısı çekip çekmeyeceği ise endişe yaratıyor.