Mersin’de 5 binin üzerinde üretici kadın var

Mersin’de 5 binin üzerinde üretici kadın var cukurovagazetesi.com

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kadın, çocuk ve ailelere yönelik hizmetleri 2022 yılında da çok ses getirdi. Tüm amaçlarının, kadınların ve çocukların şimdikinden daha güzel bir hayat yaşayabilmelerine katkı sağlamak olduğunu söyleyen Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu, “Biz kadınları ve çocukları evlerinin dışına çıkararak, birbirleriyle bağlantı kurmalarını ve hak temelli bir farkındalık çalışması yürütmek istedik” dedi.


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın hizmetleri, 2022 yılında da birçok hayatın değişmesine vesile oldu. Ürettikleri projelerle kadınların ve çocukların hayatına pozitif dokunuşlar yapan Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, 2023 yılında daha fazla köy, kasaba ve ilçeye ulaşmayı hedefliyor. Kadınlar için açtığı çok sayıda atölye ile farklı konularda eğitimler ve kurslar veren, çocuklar ve gençler için açtığı kurslarla onların geleceğe bakışlarına yön veren Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi, 5 binin üzerinde üretici kadının ise ürünlerini satışa sunup aile bütçelerine katkı sunmalarına yardımcı oluyor.

Dokucu: “Kadınlar ve çocuklar, şimdikinden daha güzel bir hayat yaşayabilsin”

Amaçlarının, kadınların ve çocukların şimdikinden daha güzel bir hayat yaşayabilmelerine destek olmak olduğunu belirten Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu, “Biz kadınları ve çocukları evlerinin dışına çıkararak, birbirleriyle bağlantı kurmalarını ve hak temelli bir farkındalık çalışması yürütmek istedik. Yani çocuklar bisiklet sürebilsinler, kadınlar dışarıya çıksınlar, memleketlerini tanısınlar, belediyelerini tanısınlar, birbirlerini tanısınlar ve bu güzel memlekette çok elit bir şekilde, kaliteli bir şekilde yaşam haklarının olduğunu öğrensinler. Bizlerin de onlara hizmet etmek için görev aldığımızı bilmeleri gerekiyor ki, hak temelli yaşama alışsınlar” dedi.

“Mersin’in bütün zenginliklerini, bütün değerlerini hissetmelerini istiyoruz”

Özellikle maddi yetersizlikten, sosyal koşullardan ve korkulardan dolayı, kadınların ve çocukların artık evden çıkmadıklarına dikkat çeken Dokucu, “Bizim her zaman birinci önceliğimiz, onları kendilerini kapattıkları alandan dışarıya çıkarıp iyi hissetmelerini sağlamak oldu. O iyi hissetmeyi sağladıktan sonra da, ihtiyaç duydukları eğitim, gezme, kurslar, şehri tanıma, sosyalleşme gibi taleplerini yerine getirmek için elimizden geleni yaptık. Zaten bir kere iletişim kurmaya başladıktan sonra, talepleri de artmaya başlıyor. İstemeye başlıyorlar, onlar istedikçe de biz mutlu oluyoruz” diye konuştu. İnsanların kendilerine daha güzel bir yaşamı hak görmeleri gerektiğini ifade eden Dokucu, “Biz zaten onlara daha güzel bir yaşam sağlama amacıyla buradayız. Onların hizmetindeyiz, ama onların da bunun talebini oluşturmaları gerekiyor. Farkına varmaları gerekiyor. Kuru kuruya isteme değil; havasıyla, suyuyla, Mersin’in bütün zenginliklerini, bütün değerlerini hissetmeleri ve özümsemelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

“5 binin üzerinde üretici kadınımız var”

Kadınlara üretici kadın pazarları aracılığı ile ürettiklerini satacakları ortamlar yaratmaya çalıştıklarını dile getiren Dokucu, “Açtığımız tüm kurslarda, kadınlar çok çabuk para kazanmaya başlıyor. Kendilerine bir gelir yaratmaya başlıyorlar. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Bir faturasını ödeyebiliyorsa, bir akşam yemeğini evine götürebiliyorsa, çocuğunun bir ihtiyacını alabiliyorsa, bu bizi mutlu eder. Eminim onları bizden çok daha fazla mutlu ediyordur. Bu ortamları yaratıyor olmak keyifli. 5 binin üzerinde üretici kadınımız var” dedi. 2023 yılında da çalışmalara hız kesmeden devam edeceklerini söyleyen Dokucu, “2023 yılında bizim amacımız, daha çok mahallede hizmet etmek. Daha çok köye, kasabaya, ilçeye ulaşmak, daha çok kadını evinin dışına çıkarıp, birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlamak. Amacımız onlara, şimdikinden daha güzel bir hayat sağlamak” ifadelerini kullandı.

Kadınlara üretim yapabilecekleri sahalar yaratılıyor

Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın 3 şube olarak faaliyet gösterdiğini belirten Şerife Hasoğlu Dokucu, Kadın Şube Müdürlüğü olarak; Kadın Danışma Merkezleri, Kadın Konukevi, Silifke Gazi Çiftliği, Ötüken Kadın ve Çocuk Atölyesi, Yönlendirici Hukuki Danışmanlık, Hayat Dolu Buluşmalar, Şiddetle Mücadele ve Şiddet Farkındalık Çalışmalarında Mahalle Ziyaretleri başlıkları altında, yıl boyunca birbirinden önemli ve farklı konularda kadınlar ile bir araya geldiklerini söyledi. Aile ve Çocuk Şube Müdürlüğü’nün de 2022 yılı içerisinde çok sayıda etkinliği hayata geçirdiğini söyleyen Şerife Hasoğlu Dokucu, bu kapsamda Tarsus Begonvil Çocuk Gelişim Merkezi’nin açılışının yapıldığını, Halkkent Çocuk Gelişim Merkezi’nin tam gün eğitim öğretim sürecine başladığını, Vahap Amcaya Mesajlar projesinin çocuk atölyelerinde uygulanmaya başlandığını ve 2 adet Çocuk Sokağı projesinin hayata geçirildiğini kaydetti. Dokucu, Aile ve Çocuk Şube Müdürlüğü bünyesindeki Çocuk Gelişim Merkezleri’nde bulunan Adile Teyze, Münir Özkul, Begonvil, Halkkent adıyla hizmet veren 4 Çocuk Gelişim Merkezi ve Yenice Yaşar Bayboğan Atölyesi’nde, 2022 yılında 186 çocuğun okul öncesi eğitimi aldığını belirtti. Atgirmez Kadın ve Çocuk Atölyesi’nde de okuma yazma kursu, takı tasarım kursu, sosyal etkinlikler, anne-çocuk atölyeleri ve seminerler düzenlendiğini hatırlatan Dokucu, Tarsus Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyesi’nde ise Dijital Anneler Projesi, Yapay Zeka Destekli Tarım Eğitim Kiti Projesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Teknoloji Atölyesi, Ulusal Kodu HUBCup Oyun Geliştirme Turnuvası, Mersin Üniversitesi Gençlik Akademisi Ziyareti, Mersin Ulusal Robot Kampı, Yaz Teknoloji Atölyesi, Ulusal Konya Bilim Festivali, Kadınlara Yönelik Photoshop Eğitimi, Mesafeler Bilime Engel Değil / Bilimbüs Projemiz, Anne Çocuk Keşif Atölyesi, Liseli öğrencilere Almanca Eğitimi, Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Çalışmalarının hayata geçirildiğini ifade etti. Özellikle ev hanımlarının büyük katılım gösterdiği Gönüllüler Şube Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında da bilgi veren Dokucu, Makrome Eğitimi Atölyesi, Punch Nakışı Atölyesi, Hasır Örgü Atölyesi, Çarpana Atölyesi, Reyhan Şerbeti Yapım Kursu, Çulfalık Dokuma Kursu, Amugrumi Atölyesi, Rokoko Nakışı Atölyesi, İğne Oyası Atölyesi, Kırkyama Atölyesi, Kirmen Atölyesi, Tiyatro Çalışmaları, Evimiz Atölye Projesi, Üretici Kadın Stantları aracılığı ile kadınlara üretim yapabilecekleri sahalar yarattıklarını söyledi. (Haber Merkezi)