Gültak: “Aile ve kadın kavramına çok önem veren bir belediyeyiz”

Gültak: “Aile ve kadın kavramına çok önem veren bir belediyeyiz” cukurovagazetesi.com

Akdeniz Belediyesi Aralık Ayı Meclis Toplantısı, Mustafa Gültak başkanlığında gerçekleşti. 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’ne denk gelen birleşimde meclis üyelerine Akdeniz Belediyesi’nin kadınlar ile ilgili yürütmüş olduğu projelerden oluşan kısa bir sunum izletildi. Sunum sonrasında konuşan Gültak, “Toplumsal değişim ve dönüşümün en etkin aktörü olan kadınlar olduğu gerçeği ile göreve geldiğimiz ilk günden beri kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yapmaktayız. Projelerimiz ile her zaman onların yanında olacağımızı söylemek isterim” ifadelerini kullandı.


HABER - Fırat TATLI

Akdeniz Belediyesi Meclisi aralık ayı toplantısında,5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü unutulmadı. Saygı duruşu ve İstikal Marşı’nın ardından toplantıda konuşan Gültak, 5 Aralık gününün aynı zamanda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1934 yılında Türk Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının verildiği gün olduğunu belirterek, “İtalya’da 1945, Fransa’da 1949, Belçika’da 1960, İsviçre’de 1971 yılında kadına seçme ve seçilme hakkı verilmiş. Türkiye diğer medeniyetlere ve gelişmiş ülkelere bu anlamda öncü olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1934 yılında kendini medeni gören o ülkelere çoktan sinyali çakmış göstermiştir” dedi.

GÜLTAK, “POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYORUZ”

Ülkede kadınların 1934 yılından günümüze kadar eğitim, sağlık, yasama, yürütme, yargı, iş dünyası, siyaset, ekonomi, sanat ve spora kadar hayatın her alanında büyük bir görev aldığını ve almaya devam ettiğinin altını çizen Gültak, “Toplumsal değişim ve dönüşümün en etkin aktörü olan kadınlar olduğu gerçeği ile göreve geldiğimiz ilk günden beri kadınlarımıza pozitif ayrımcılık yapmaktayız. Zira kadınlar toplumsal ve ekonomik statüyü yükselten, kültürel ve sosyal projelerimizde her zaman onların yanında olacağımızı söylemek isterim. Daha güzel ve daha yaşanılır bir Akdeniz, daha huzurlu bir Mersin, daha güçlü bir Türkiye, kadınlar ile birlikte inşa edeceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın” ifadelerine yer verildi.

“8 MART’TA KADINLARI İZİNLİ OLDUĞU TEK BELEDİYE”

Meclis birleşimden gündemin görüşülmesinden sonra dilek ve temenniler bölümünde bazı meclis üyelerinin söz alıp konuşmasından sonra, tekrar konuşan Gültak, “Mersin’de özellikle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü izinli sayan tek belediye başkanıyım. Mesela 8 Mart’ta hiçbir hanımefendi Akdeniz Belediyesi’nde çalışmaz. Belediye Başkanı tarafından izinlidir. Buyurun öbür belediyelerde yapsın bunu o zaman. Biz seçildiğimiz günden beri bunu yapıyoruz” dedi.

“AİLE VE KADIN KAVRAMINA ÇOK ÖNEM VEREN BİR BELEDİYEYİZ”

Akdeniz Belediyesi’nde kadınlara yönelik çok fazla proje olduğunun altını çizen Gültak, “Mersin de şu an iki tane Kadın Kooperatifi olan tek belediyeyiz. Nerde bu diğer arkadaşlar yoklar. Tarıma giren, kadını üretime sokan, moringasından, stevyasına birçok ürünü üreten, bunların pazarlamasını yapan, sattıran tek belediyeyiz. Mersin’de hep kadınlar var işin içerisinde. Kültür Evlerimizin 13’üncüsünü açtık, hep kadınlar için, en son biliyorsunuz Barış Mahallesi, Turgut Reis Mahallesi, Bahçe Mahallesine ortak bir tane evimizi açtık. Geçen gittim, kadınlarımız şu an orada okuma yazma öğreniyor, diğerleri dikiş-nakış öğreniyor, öbürleri pilates yapıyor, beraber pilates yaptık kadınlarla. Çocuklarını da kreşe bırakıyorlar yani biz geldiğimizden beri aile ve kadın kavramına çok önem veren bir belediyeyiz ve bunu da pratikte yapıyoruz günde iki tane güzel cümle kullanarak yapmıyoruz” şeklinde konuştu.

AKDENİZ’DE KADINLAR SOSYALLEŞİYOR

Akdeniz Belediyesi’nin yürüttüğü bazı projelere değinen Gültak, “Tamamen muhtarların hazırladığı liste ile, işin içerisine siyaset girmeden sadece Akdeniz’in kadınları gerçekten de mağdur, dezavantajlı hanım efendileri, kızları Nevşehir, Gaziantep, Hatay, Yerköprü birçok yere götürüp günü birlik zaman geçirmeleri sosyalleşmelerini sağlıyoruz. Şu ana kadar sayı 4 bini geçti. Mersin’de bu uygulamayı yapan bir belediye var mı? Yok. Çok bir şey mi? Değil, ama en azından kadınlar o gün ortamından kızıyla, arkadaşlarıyla ayrılıyor sosyalleşiyor bir şeyler görüyor” ifadelerini kullandı.

GÜLTAK, “BELEDİYEMİZİ ÇOK BAŞARILI GÖRÜYORUM”

Sözlerine devam eden Gültak, belediyenin faaliyetlerine değinerek, “Bir yandan kültürel sanatsal faaliyetler, bir yandan sosyal faaliyetler, bir yandan iş edindirme faaliyetleri, israfı önleme vakfı ile milyonlarca lira dağıttık esnaf kadınlarımıza, sermayelerini büyüttüler. Biz kadını aldık günü birlik gezdirdik eğlendirdik ertesi gün gidip kaderini yaşa demiyoruz. İş sahibi yapıyoruz, para veriyor sermayesini artırıyoruz, meslek sahibi ediyoruz, ayakları üzerinde durmasını sağlıyoruz. Bunları hep 3 buçuk yıl içerinde yaptık yapmaya da devam ediyoruz. Zaten anketlere de yansıyor, kadınlar yüzde 60 oranında bize oy verme taraftarı. Neden? Çünkü o anneler, o kadınlar şunu gördü böyle bir dünya varmış, yani dört duvarın arasında kalmıyor kadınlar sosyalleşiyor, para kazanıyor, geziyor, görüyorlar kadınlar noktasında belediyemizi çok başarılı görüyorum” dedi.

“BİZİM DİNİMİZ KADINLAR İÇİN POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYOR”

İslam dininin örfünde adabında kadına ön plana çıkartma olduğunun altını çizen Gültak, “Bakın, Hz. Muhammed (SAV) ‘Cennet annelerin ayaklarının altında’ diyor, erkeklerin demiyor. Bizim dinimiz kadınlar için pozitif ayrımcılık yapıyor. Biz kendi uygulamalarımız ile Akdeniz’de kadınlara farklı yöntemler ile farklı hizmetler ile bir şeyler yaptığımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

“ANNELER AĞLAMASIN”

Kan ve gözyaşını hiç istenilen bir şey olmadığını belirten Gültak, “Ama buda bir gerçek, sizde yüzleşiyorsunuz. Diyarbakır’da nöbet tutan anneler var, bu bir gerçek bunları da görmek lazım.  Bu coğrafyada, hak bir dava olmayan bir dava yüzünden anneler çok ağladı ağlamasın artık. Çocukları kandırıldı dağa götürüldü, kimse kandırılmasın artık. Eğer ki bir dava güdülecek ise demokraside bu dava bu meclislerde meclis üyeleri ile, TBMM milletvekilleri ile benzeri yerlerde olur. Bu dava silahla, kanla, şiddetle olmaz. Buda bir gerçek, dolayısıyla buradan o annelere selam olsun” dedi.