Turunçgil ürünlerinde geçen yıla kıyasla bu yıl ’azalış’ öngörülüyor

Turunçgil ürünlerinde geçen yıla kıyasla bu yıl ’azalış’ öngörülüyor cukurovagazetesi.com

TÜİK verilerine göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ile meyvelerin bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi. Ancak turunçgil meyvelerinden mandalinada yüzde 17,7, portakalda yüzde 31,3, limonda ise yüzde 32,5 oranında azalış öngörüldü.


Haber- Adem Güneş 

TÜİK tarafından yayımlanan Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre; tahıl, meyve ve diğer bitkisel ürünlerin bir önceki yıla göre artacağı tahmin edilirken, turunçgil meyvelerinde ise azalış öngörüldü. Buna göre; yem bitkileri hariç diğer bitkisel ürünlerde 2022 yılının ikinci tahmininde bir önceki yıla göre yüzde 14,3 oranında artış öngörüldü. Öte yandan meyveler, içecek ve baharat bitkilerindeki artışın ise yüzde 3,8 oranında olacağı tahmin edildi. Tahmin edilen artışın ton bazındaki rakamları da paylaşıldı. Artışın, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 70 milyon ton, sebzelerde 31,7 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise 25,8 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.

 

EN FAZLA AZALACAĞI ÖNGÖRÜLEN MEYVE LİMON

Meyve üretiminin 2022 yılında bir önceki yıla göre artacağı tahmin edilirken, turunçgil ürünlerinde ise azalış yönündeki öngörü dikkat çekti. Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elmada yüzde 5,2, üzümde yüzde 13,5, şeftali ve nektarin toplamında yüzde 12,5, erikte yüzde 8,5, çilekte yüzde 8,7, zeytinde yüzde 71,2 oranında artış olacağı öngörüldü. Ancak, turunçgil meyvelerinden mandalinada yüzde 17,7, portakalda yüzde 31,3, limonda yüzde 32,5 oranında azalış öngörüldü. Öte yandan sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 11,8 oranında, Antep fıstığında yüzde 100,5 oranında artış olacağı tahmin edildi. İncirde yüzde 9,4 oranında artış yaşanması beklenirken, muzda ise yüzde 12,9 oranında artış olacağı öngörüldü.

 

TÜRKİYE'NİN LİMON ÜRETİMİNDE DÜNYADA 6'NCI SIRADA OLDUĞU BELİRTİLMİŞTİ

Mersin'de 6-11 Kasım 2022 tarihlerinde yapılacak 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi'ne ve 12-13 Kasım'da yapılacak 8. Mersin Narenciye Festivali'ne yönelik hazırlıklar sürerken, TÜİK'in yayımladığı verilerde turunçgil üretimindeki azalış öngörüsü dikkat çekti. Özellikle Uluslararası Turunçgil Kongresi öncesi yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz; Türkiye, portakal üretiminde dünyada 13'üncü, ihracatında 7'inci sırada; limon üretiminde 6'ıncı, ihracatında 3'üncü sırada; mandalina üretiminde 3'ncü, ihracatında 2'nci sırada; greyfurt üretiminde 8'inci, ihracatında 2'nci sırada yer aldığını vurgulamıştı.

 

TÜRKİYE'DEKİ LİMON ÜRETİMİNİN YÜZDE 55'İ MERSİN'DE YAPILIYOR

Uluslararası Turunçgil Kongresi öncesi yapılan toplantıda konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise turunçgilin dünyada çok yaygın olduğunu belirterek, 190 ülkede narenciye üretimi yapıldığını söylemişti. Dünyada narenciye üretiminin 140-145 milyon ton arasında olduğunu belirten Vali Pehlivan, Türkiye'de de üretimin 5,5 milyon ton civarında olduğunu vurgulayarak; "Sahip olduğumuz bu üretim hacmi ile Türkiye olarak dünyada 8'inci, Avrupa ülkeleri arasında da ikinci sıradayız" demişti. Mersin'deki narenciye üretim hacmine ilişkin bilgiler veren Vali Pehlivan, "Türkiye'deki üretime veya Türkiye içindeki paya baktığımızda da Mersin ilimizin gerçekten çok büyük bir oranda üretim payına sahip olduğunu görüyoruz. Özellikle limon üretiminde malumunuz, Türkiye'de yaklaşık 1,5 milyon ton civarında limon üretimi var. Bunun yüzde 55'i; 850 bin ton civarında limon üretimi ilimizde yapılıyor. Yine portakal, greyfurt, mandalina gibi ürünlerde de ya ikinci ya da üçüncü sıradayız. Dolayısıyla bu Kongre'nin Mersin ilimizde yapılıyor olmasının da sahip olduğumuz narenciye, turunçgil konusundaki üretim hacminin, üretim rekoltesinin ve üretim kapasitesinin büyük bir payı var" ifadelerine yer vermişti.