Mersin’deki festivalin gelirleri Bartın’a gönderilecek

Mersin’deki festivalin gelirleri Bartın’a gönderilecek cukurovagazetesi.com

Bartın’taki patlama nedeniyle 4. Mersin Kushimoto Sokak Sanatçıları Festivali’ndeki konser ve eğlence organizasyonları iptal edilirken, stantlardaki satışlardan elde edilecek gelirin ise yaşamını yitiren madencilerin ailelerine gönderileceği duyuruldu.


Haber-Vecdi Yenigül

 

Yenişehir Belediyesi ve Mersin Rotary Kulübü'nün işbirliğiyle 15 Ekim 2022 tarihinde yapılması planlanan 4. Mersin Kushimoto Sokak Sanatçıları Festivali, Bartın'ta yaşanan acı olayın gölgesinde gerçekleşti. 14 Ekim 2022'de Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde yeraltında patlama meydana geldi. Yaşanan acı olayda 41 maden işçisi yaşamını yitirdi. Yenişehir Belediyesi'nden yapılan kamuoyu duyurusunda, festival kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan Can Gox konserinin iptal edildiği belirtildi. Festivalin açılışında konuşan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, festivalden elde edilecek gelirin Bartın'a gönderileceğini vurguladı.

 

YERALTINDA PATLAMA MEYDANA GELDİ, İŞÇİLER YAŞAMINI YİTİRDİ

Amasra Taşkömürü İşletme Müessesi'ne ait maden ocağında ilk belirlemelere göre grizu patlaması nedeniyle meydana gelen patlamada 41 madenci hayatını kaybetti. Patlama, 14 Ekim'de saat 18.45 sıralarında meydana geldi. Olay yerine AFAD, itfaiye ve çok sayıda sağlık ekibi intikal etti. Valilik, patlamanın yerin 300 metre altında yaşandığını duyururken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise patlamaya ilişkin yaptığı ilk açıklamada, "Burada bir sahra hastanesi oluşturuldu. Patlama sırasında 110 işçi çalışıyordu. Üst katta olanlar çıktı. 49 kardeşimiz vardı yer altında. 14 vatandaşımız hayatını kaybetti" ifadelerine yer verdi. Can kaybının daha sonra 22 olduğu açıklanırken, Sağlık Bakanı Fahrettin ise can kaybının 28'e yükseldiğini duyurdu. Bakan Soylu'nun yaptığı son açıklamada can kaybının 40'a yükseldiği öğrenildi.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bölgeye giderek açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir kişinin daha cansız bedenine ulaşıldığını açıkladı. 

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "BİZ KADER PLANINA İNANMIŞ İNSANLARIZ"

Bölgede açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu patlamanın nasıl yaşandığı, varsa sorumluları idari ve adli soruşturma ile ortaya çıkarılacaktır. Bunlara zaten başlanmıştır. Şu anki önceliğimiz yer altındaki işçilerimize ulaşmaktı, en son 41. işçimize ulaştık. O da rahmetli olmuş ve 40 olarak daha önce ilan edilmiş olan merhumlarımızın sayısı 41 oldu. Şu anda bizim mevcut ocaklarımızın içinde Amasra Kömür İşletmeleri bizim en ileri imkanlara sahip olan ocak olmasına rağmen, birileri bununla tabii dalgasını geçebilir ama biz kader planına inanmış insanlarız. Kader planına inandığımız için bunun ne dünü ne bugünü ne de yarını olmayacaktır. Bunlar her zaman olacaktır, bunları da bilmemiz lazım. Maden kazalarını inşallah tarihe gömmek için elimizden gelen gayreti göstermenin içindeyiz" ifadelerine yer verdi.

 

ERDOĞAN, AİLELERE DESTEKTE BULUNACAKLARINI DUYURDU

Ailelere yardım yapacaklarını da duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir karar daha aldık, 500+500 olmak üzere devlet, ilgili bakanlığımız, bunun yanında sendikamız 200, Çalışma Bakanlığımız 100, Aile Bakanlığımız da 50 bin olmak üzere; ilk etapta ailelere bu desteği vermiş olacağız. Hemen desteği kabine toplantımızda belirleyip onun da adımlarını atacağız" dedi.

 

AİLELERE MERSİN'DEN DE BİR DESTEK ELİ UZANDI

Acı olayda yaşamını yitiren işçilerin ailelerine bir destek eli de Mersin'den uzandı. Yenişehir Belediyesi'nden festivaldeki konserlerin ve eğlencelerin iptal edildiğine ilişkin yapılan kamuoyu duyurusunda, "Bartın Amasra'da meydana gelen maden faciası nedeniyle 4. Mersin Kushimoto Sokak Sanatçıları Festivali'miz kapsamında planladığımız; tüm eğlence etkinlikleri, müzikli programlar, sokak sanatçıları konserleri ve Özgecan Aslan Barış Meydanı'nda düzenleyeceğimiz Can Gox konseri iptal edilmiştir. Geliri Amasra'da hayatını kaybeden maden işçilerimizin ailelerine bağışlanacak kermes stantları Kushimoto Sokağı'nda açık olacaktır. Madende yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz" ifadeleri yer aldı.

 

"DÜNYADA ON YILDA BİR DUYDUĞUMUZ OLAYLAR BİZDE BİRKAÇ YILDA BİR GERÇEKLEŞİYOR"

15 Ekim'de açılışı yapılan festivalde konuşan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, "Bugün, gerçekten ulusumuz için acı bir gün. Toprak altında, yerin 300 metre derinliğinde hayatlarını kaybeden o emekçi dostlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Kurtarılmayı bekleyen ve yaralı vaziyette hastanede olanlar için de iyi haberler diliyorum. Bugün yaşamın zor koşulları içerisinde yaşanan bu acı olaylar bizleri bir kere daha üzüntüye boğuyor. Ne zaman bir etkinlik yapmaya kalksak maalesef bir acı olay gelip bir kenarından bizi buluyor. Bu ülkede bu olayların, terörün, işçi ölümlerinin, iş kazalarının sıfıra inmesi artık kaçınılmaz bir süreç. Bunların ortadan kalkması, bu toplumun sağlıklı yaşam koşullarında yaşaması hepimizin ortak dileği. Çaresi var mı? Elbette var. Bunun gereğini yapmak gerekiyor. Dünyada on yılda bir duyduğumuz olaylar bizde birkaç yılda bir gerçekleşiyor. Toplum olarak hepimiz bir moral bozukluğuna ve o büyük acıyı paylaşmaya yöneliyoruz" diye konuştu.

 

"UMUT EDİYORUM Kİ ACILARIN OLMADIĞI BİR SÜREÇTE BÖYLE FESTİVALLERİ YAŞARIZ"

Gösterilen duyarlılık için teşekkür eden Özyiğit, "Sadece bir panayır şeklinde gerçekleşecek ve oradan elde edilen geliri de yine bu acı olayda kaybettiğimiz insanlarımızın karınca kararınca, belki bunu bir farklı kampanyaya dönüştürüp, iş insanlarından bir katkı almaya yönelip Bartın'a ulaştıracağız. Bu başlangıç olur diye düşünüyorum. Festivalin bu sene dördüncüsünü yapıyoruz. Şehir dışından da katılımlarla renklendi ve gelişmeye devam etti. Bunu bu şekilde yaşayacağız. 'Gelecek yıllarda, gelecek aylarda bir yenisini yapar mıyız' diye de Başkanım'la girişte konuştuk. Sokak Sanatçıları Festivalimiz enerjisini artırarak devam edecek ve kentimizde kalıcı bir marka olmaya devam edecek. Katılımları ve katkıları için ben herkese teşekkür ediyorum. Umut ediyorum ki gelecek yıllarda acıların olmadığı bir süreçte böyle festivalleri yaşarız" dedi.

 

"AŞAĞISI ÖLÜM, YUKARISI AÇLIK. AÇLIK KESİN, ÖLÜM OLASILIK"

Uluslararası Rotary 2430. Bölge Federasyonu Başkanı Emre Öztürk de yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır dileyerek, "'Yüz karası değil, kömür karası. Böyle kazanılır ekmek parası' demişti Orhan Veli ama bir avuç kömür için ömürlerini veren madencilerimiz bunlar. 'Neden çalışıyorsunuz' diye sorulduğunda ise 'Aşağısı ölüm, yukarısı açlık. Açlık kesin, ölüm olasılık' demişti bir madencimiz. Diliyoruz ki; bu şerlerden sonunda bir hayır doğar. Onların da çalışma koşulları iyileşir, güvenli şartlarda çalışırlar" dedi. Mersin Rotary Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Berdan Doğan ise yaptığı konuşmada, "Şehir dışından yoğun katılımla hem ziyaretçi anlamında hem stant anlamında kentimizin en canlı festivaline çok güzel hazırlandık, her şey çok güzel gidiyordu ama ne yazık ki dün akşamki üzücü olaya duyarsız kalmamız mümkün değildi. Acımızı paylaşıyoruz. Kaybettiğimiz dostlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı, yaralı olan dostlarımıza acil şifa diliyorum" ifadelerine yer verdi.