BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç: "Dezenformasyon yasasının mutlaka geçmesi lazım"

BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç: cukurovagazetesi.com

Basın İlan Kurumu’nun 10 ilden gelen gazete sahipleri ve temsilcileriyle Adana’da gerçekleştirdiği Bölge Toplantısı’nda konuşan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, "İnternet medya yasasının mutlaka geçmesi lazım. Dezenformasyon yasasının mutlaka geçmesi lazım" dedi. Erkılınç, yasayla birlikte internet haber siteleri için de belli kriterler geleceğini vurgulayarak, "Bunlar ağır kriterler olacak" ifadelerine yer verdi.


Haber- Barış Köksal 

Basın İlan Kurumu, 'Gazete Sahipleri ve Temsilcileri Bölge Toplantıları'nı bu kez Adana'da gerçekleştirdi. Toplantıya Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Mersin, Nevşehir, Niğde ve Osmaniye'den gazete sahipleri ve temsilcileri katıldı. ­Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Neslihan Yalçın da toplantıda yer aldı. Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç ve kurum yetkililerinin bilgilendirmelerde bulunduğu toplantının ana gündemi 'Yeni Basın Kanunu' oldu. Toplantıda, gazete sahipleri ve temsilcileri de söz alarak, Basın İlan Kurumu yetkililerine sorularını yöneltti.

 

"BASIN İLAN KURUMU GENEL BÜTÇEDEN PARA ALAN BİR KURUM DEĞİL"

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, 10 ilden gelen misafirlerle Adana'da bir araya geldiklerini belirterek, "Katılımın yüksek olması bizleri son derece mutlu ediyor, gururlandırıyor. Bu teveccühlerinizden dolayı hepinize teşekkür ederim" dedi. Basın İlan Kurumu'nın 1961 yılından bu yana kurumlar ve gazeteler arasında ilanlar konusunda aracılık yaptığını vurgulayan Erkılınç, "Basın İlan Kurumu genel bütçeden para alan bir kurum değil" dedi. Gelirleri artırma yönünde çalışmalar yürüttüklerini de sözlerine ekleyen Erkılınç, "Belediye Meclis kararlarının gazetelerde yayınlanmasını ilk defa İzmir, İstanbul, Ankara gündeme getirdik. İzmir'de, Ankara'da kesinleşti. İstanbul'da kesinleşti ama başka şeyler oldu. Başka şehirlerimizde de var; kimisinde Meclis kararı kimisinde ise yetkiyi belediye başkanına vererek bir şekilde gelirleri artırmaya çalışıyoruz. Müdürlerimiz üniversitelere gidiyor. Müdürlerimiz diğer kamu kuruluşlarına gidiyor" diye konuştu.

 

"İNTERNET HABER SİTELERİNİN İÇİN AĞIR KRİTERLER OLACAK"

Yeni Basın Yasası'na ilişkin açıklamalarda bulunan Erkılınç, yasayla birlikte sıkça gündeme gelen 'internet sitelerine' de değinerek şunları söyledi; "İnternet medyası dediğimiz şey, gökten gelmedi. Bizim gazetelerimizin çok aktif olmasa da internet haber siteleri olduğuna inanıyorum. İnternet haber sitelerinde belli kriterler olacak. Şu anda kanun çıkmadan bunları deklare etmek istemiyorum. Ama mevzuat çalışmamızı yaparken, internet haber siteleri için belli kriterleri olacağını ve bunların ağır kriterler olacağını söyleyebilirim. Bir defa adam çalıştırması lazım. İkincisi; vergi kaydı olması lazım. SSK kaydı olması lazım, Ticaret Sicil Kaydı olması lazım, adresinin olması lazım. Öyle rast gele kimliği belirsiz bir internet haber sitesi istemiyoruz. Haber üretmesi lazım, içerik üretmesi lazım, yazarlarının olması lazım" ifadelerine yer verdi.

 

"SİZLERİN İLANLARININ ARTMASI İÇİN MÜCADELE VERİYORUZ"

Yeni Basın Yasası'nın gündeme gelmesiyle birlikte 'Gazeteme Dokunma' sloganıyla birtakım hareketlerin de başladığına dikkat çeken Erkılınç, "Bu süreç içerisinde imzasız, kimliksiz, arkasına imza atmaktan korkan, imzası belli olmayan 'gazeteme dokunma' şeklinde birtakım bildiriler de ortalıkta dolaşmaya başladı. Buraya gelmeden önce arkadaşlara sorduk. 'Neye dokunduk arkadaşım' diyoruz. Bakın, biz sizin ayağınıza gelmişiz, sizlere izah etmek istiyoruz. Ne yaptık yani dokunduk da ilanını mı kestik? Hayır, sizlerin ilanlarının artması için mücadele veriyoruz, uğraş veriyoruz. Yani gazetenin neyine dokunduk? O bildirilen kimlerden çıktığını da biliyoruz ama iş başka. Küçük iktidar alanlarını korumak adına sizler ve bizler mağdur edildik" diye konuştu.

 

"YASADAKİ MADDELERİN 3-4 TANESİ BASIN İLAN KURUMU VE YEREL BASINLA İLGİLİ"

Basın İlan Kurumu'nun son günlerde gündeme gelişindeki en önemli sebeplerden birisinin Yeni Basın Yasası olduğunu vurgulayan Erkılınç, "Birilerinin 'dezenformasyon yasası', birilerinin 'sansür yasası', birilerinin 'özgürlükleri ihlal eden yasa' şeklinde tanımladığı yasa. 40 maddeden müteşekkil. Bunların 3 tanesi veya en fazla bağlantı kurulabilecek 4 tanesi Basın İlan Kurumu ve yerel basınla ilgili. Diğerleri, 29. Madde Ceza Hukuku ile alakalı. Basın kartlarının nasıl verileceğiyle alakalı; daha önceden Basın Enformasyon Dairesi Başkanlığınca verilen hususların güncellenmesiyle alakalı" dedi.

 

"İCRA İLANLARININ MADDESİNİ BİZ TEKLİF ETTİK"

Erkılınç, Yeni Basın Yasası'yla birlikte gündeme gelen icra ilanlarının basına verilmesi konusuna da değinerek, "Yasa çıkarken burası çok saptırıldı. Yasa çıkarken direkt bize bir soru sormadılar. Çünkü yasa koyucu yasasını yaptı, daha sonra alt komisyonda bizlerin görüşlerini aldı. Burada gazete ve internet haber sitelerinde yayınlanmak üzere icra ilanlarının maddesini biz teklif ettik. 3 ay boyunca bir dirençle karşılaştık. O direnç de kamunun, devletin bazı bürokratları tarafından özellikle Adalet Bakanlığı'nın bürokratları tarafından 'hayır, biz icra ilanlarını basına vermek istemiyoruz, biz zaten icralık olmuş bir vatandaşa bir de ilan masrafı yüklemek istemiyoruz, biz kendi sitemizde yayınlayacağız' şeklindeydi. Uzun tartışmalardan sonra biz de orada basının gerçekten buna ihtiyacı olduğunu, kendilerinin internet sitesine halkın ulaşamayacağını, herkesin bilemeyeceğini, mutlaka ulusal ve yerel basında bu ilanların yer alması gerektiğini belirttik. Bunun çok büyük bir para olmadığını söyledik. Yani zaten 'o saate kadar gelen damga vergisini alıyorsunuz, harç parasını alıyorsunuz, mahkeme parasını alıyorsunuz, avukatı adamdan tahsil ediyorsunuz. Bir bizim ilanlara gelince mi siz bunu yapıyorsunuz' dediğimizde olay orada olay kilitlendi" ifadelerine yer verdi.

 

"HAZİRAN AYINDA MECLİS'E GEÇMESİ GEREKEN HUSUS EKİM'E KALDI"

Süren görüşmelerin ardından basın açısından durumun kurtarıldığını belirten Erkılınç, "Orada, 'hepsi internete gidecek' diye bir argümanları vardı. Hayır, internet henüz ortada yok. İnternet medyası geldiğinde de bize 6 ay süre tanınıyordu. Bir sürü şartı olacak; belki yazılı basından daha ağır şartlarla. Önüne gelenin bir internet sayfası açarak, bir haber sayfası açarak bunu yapamayacağını biz biliyoruz. Zaten olmaması da gerekiyor. Nihayet o şekilde üst komisyona, Adalet Komisyonu'na sevk edildi" dedi. Bu süreçte bazı Cemiyetler'in verdiği mücadelelerin sürecin uzamasına yol açtığına dikkat çeken Erkılınç, "Nihayetinde Haziran ayında Meclis'e geçmesi gereken husus Ekim'e kaldı" ifadesine yer verdi.

 

"ÇOK BÜYÜK BİR KAYIP OLDU"

Yaklaşık 13 ilde icra ilanlarının artık yerel basına hiçbir şekilde gitmediğini belirten Erklınç, "Çünkü kendi sitelerinde yayınlıyorlar. Çünkü kanun daha çıkmadı. Dolayısıyla yılsonuna kadar böyle giderse 81 ilde bunu uygulayacaklar. Burada çok büyük bir kayıp oldu" dedi. Basın İlan Kurumu olarak da yerel basınla birlikte benzer kayıplar yaşadıklarını ifade eden Erkılınç, şöyle devam etti; "Bu kayıpla birlikte 'gelen asgari ücret zamları, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de oluşan enflasyon, doların Euro karşısında tarihinin en yüksek değerini kazanması, dünyadaki gerilim ortamı' derken; gazeteciler de bundan çok büyük bir zarar gördüler. Sizler zarar gördüğünüzde bizler de zarar gördük. Çünkü Basın İlan Kurumu'nun tek geliri sizlerden değil, ilan verenlerden almış olduğu bir komisyondur. Yüzde 15'tir. Bu komisyonun Kurumlar Vergisi vardır, KDV'si vardır, vergisi vardır, Gelirler Vergisi vardır. Bununla beraber 385 çalışanımız vardır. Gelen zamlarla birlikte bizim personel giderimiz de çok ciddi bir şekilde arttı ve bütçeler sarsılamaya başladı ki siz bunu küçük ölçekte yaşıyorsunuz, biz daha büyük ölçekte yaşıyoruz. 30 tane şubeyi istihdam ediyoruz. 30 tane şubenin kirasını veriyoruz. Buralara geliyoruz. Bunlar hep masraflı işler. Dolayısıyla böyle bir zarara muhatap olduk."

 

"YENİ BİR İNTERNET HABER SİTESİ İLE EŞDEĞER TUTULMANIZ SİZLERE BÜYÜK BİR HAKSIZLIK OLUR"

Bütün bunlara rağmen önlerinde 6 ay olduğunu belirten Erkılınç, "Eğer Meclis'ten bu karar çıkarsa ki çıkmalı. Mutlak suretle çıkmalı. Yoksa dükkanı kapatıp gideriz. İşte o zaman gazetelere kendiliğinden dokunulur. Yani kimsenin dokunmasına gerek kalmaz artık.  Hayatına ilansız hayatına devam edebilenler eder, edemeyenler edemez. Bütün bunlara rağmen, siz yazılı basın mensuplarının bir defa bir imtiyazı olacak. Müktesep hakları olacak. Çünkü sizler bu işi sürdüre gelen bir basın organısınız. Yıllardır bu işi yapıyorsunuz. Bekleme sürenizi tamamlamışsınız. Kuralları yerinde uyguluyorsunuz. Dolayısıyla yeni gelen bir internet haber sitesi ile eşdeğer tutulmanız sizlere büyük bir haksızlık olur. Bunu çok açık bir şekilde ifade ediyorum. Bizim hazırlayacağımız mevzuat bu şekilde olacak. Ama tabi Genel Kurul kabul eder veya etmez ki kabul edeceğine inanıyorum. Biz Genel Kurulumuzda yeterli mücadeleyi vereceğiz ve sizlerin lehinde oluşacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

 

"DEZENFORMASYON YASASININ MUTLAKA GEÇMESİ LAZIM"

Yeni Basın Yasası'nın gündeme gelmesiyle birlikte yazılı basının ilan alamayacağı yönündeki iddialara da değinen Erkılınç, "Öyle değil. Burada fiyatı da belirleyen yine bizim Genel Kurulumuzdur. Genel Kurulumuz 36 üyeden oluşur. Dolayısıyla sizlerin bir kaybının değil, aksine çok karlı olacağını hesap ediyoruz. Yoksa bizim kalkıp da bu yasanın geçmesinden bu kadar gayret göstermemizin, sizlerle görüşmemizin bir anlamı yok. Bize bir şey getirmeyecekse biz bu işe odun taşımayız. Dolayısıyla internet medya yasasının mutlaka geçmesi lazım. Dezenformasyon yasasının mutlaka geçmesi lazım. Yani basına bir itibar gelmesi lazım. Bir kalite gelmesi lazım. Önüne gelen istediği çamuru, iftirayı atıyor, ortada kimse yok. Özellikle sosyal medya bu konuda çok hunharca hareket ediyor" ifadelerine yer verdi.