Hoverboard kullanımına hızla adapte olan yeni nesil, kendisinden önceki kuşaklara saatte 13 kilometrelik fark atıyor. Son yıllarda 5-15 yaş arasında hoverboard kullanımı yaygınlaşırken, ileri yaştakilerin ise hoverboard kullanımına ayak uydurmakta zorlandığı belirtiliyor.
Haber- Adem Güneş
Gazetemize konuşan Doğuş Bilgisayar Mağaza Sorumlusu Ömer Oral, halk arasında ‘elektrikli kaykay’ veya ‘cincır’ olarak da adlandırılan hoverboard kullanımının son 5 yılda yaygınlaştığını söyledi. Ürünü Türkiye’ye ilk getirenler arasında yer aldıklarını belirten Oral, hoverboard kullanıcılarının genellikle 5-15 yaş aralığında olduğunu vurguladı. Ürünün detaylarını anlatan Oral, dolu bir bataryayla saatte 13 kilometrelik bir mesafe gidilebildiğini kaydetti.
“BİR ÇOCUK KULLANIYOR, DİĞERİ GÖRÜP İSTİYOR”
Ürüne yeni neslin hızlı adapte olduğunu belirten Oral, “Sitelerde bir çocuk kullanıyor, diğeri görüp istiyor. Bunlarda o nedenler yoğun talep var. Biz bunları 5-6 senedir satıyoruz. Bunları Türkiye'ye ilk getirenlerdeniz. Uzun süredir satıyoruz. Genelde çocuk grubuna hitap ediyor. Benim 4-5 yaşında kızım var, kullanabiliyor. 4-5 yaşından 10-15 yaşında kadar olan grup genelde tercih ediyor. Çocuklar daha çok eğlence amacıyla alıyor. Site içerisinde ya da parkta kullanmak için tercih ediyorlar” dedi.
“İLK 5 DAKİKA ACEMİLİĞİ VE KORKUYU AŞTIĞINIZ ZAMAN SÜREBİLİYORSUNUZ”
Ürünün fiyatına ve özelliklerine ilişkin bilgi veren Oral, “Bunun avantajı daha portatif olması. Arabanın bagajına koyup taşıması kolay. Fiyatı 3 bin lira civarından başlıyor. Ben kullanıyorum. 6,5 inç, 8 inç, 10 inç şeklinde teker boyutları var. 10 inç şişme tekerler var. Bozuk zeminde kullanması daha rahat oluyor. Yaşça büyüklerin tercih ettiği modeller onlar. Öğrenmesi basit. Hiç bilmeyen bir insan bile birinin desteğiyle 3 dakikada sürmeyi öğrenebilir. Çok zor değil. Bu cihazlarda zaten akıllı denge özellikleri var. Siz üzerinde düz durursanız o da düz durur. Siz hareket ederseniz hareket ediyor. Üzerinde çok ani hareketler yapmazsanız kolay kolay düşmezsiniz. İlk 5 dakika acemiliği ve korkuyu aştığınız zaman sürebiliyorsunuz” diye konuştu.
“SAATTEKİ HIZI 13-14 KİLOMETREYE ÇIKABİLİYOR”
Artan maliyetler nedeniyle ürün satışında son 1 yılda düşüş yaşandığını da sözlerine ekleyen Oral, “Ulaşım konusunda yürüyüş hızıyla arasında 4-5 kat fark var. Saatteki hızı 13-14 kilometreye çıkabiliyor. Yürüyerek 13-14 kilometreyi bir saatte gitmek çok zor. Şu an yeni kuşak yoğun olarak kullanıyor ama bu yaş grubu büyüdüğünde kullanım oranı daha da artacaktır. Şimdi ben kullanıyorum ama mesela kızım gibi kullanamıyorum. Tedirgin kullanıyorum. Onun kadar hızlı süremiyorum. O daha hızlı kullanıyor, daha cesaretli. Daha yatkın. Biz internet üzerinden de satış yapıyoruz. Aylık ortalama 70-100 arası satış yapıyoruz. Fiyatlar bu sene biraz yükseldi. Yoksa geçen seneki satışlar daha fazlaydı. Geçen sene bin 300 TL civarındaki ürünler şu an 3 bin lira civarında. O zamanlar talep çok daha fazlaydı. Biz günde ortalama 10 tane ürün satışı yapıyorduk. Aylık 200-300 civarını buluyordu. Şu an piyasa koşullarından dolayı satışlar biraz düştü. Ortalama 2,5-3 saatte şarjı doluyor. Şarj olduktan sonra da 12-13 kilometre gidiyor” ifadelerine yer verdi.